O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Srbija jača u trileru, Luburić vodio do bronze!
04. Septembar 2017. godine
Odbojkaši Srbije osvojili su bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Poljskoj posle pobede nad Belgijom 3-2 (25:17, 22:25, 19:25, 25:22, 15:12).
Izabranici Nikole Grbića poraženi su u polufinalu posle velike drame od Nemačke, ali su u novom trileru od pet setova pobedili Belgijance i obezbedili medalju.

Najefikasniji u pobedi Srbije bio je korektor Dražen Luburić sa 25 poena uz tri asa, pratio ga je Uroš Kovačević sa 18 poena i fantastični Srećko Lisinac sa 16 od čega četiri bloka i jedan as.

Belgijancima nisu pomogli ni Van de Vordeovih 16 poena (pet blokova). Isto toliko poena je imao i Gert Van Vale, dok je Sam Dero imao 15.

Srbija je u prvom setu delovala kao ekipa protiv koje Belgija nema šta da traži na terenu. Dobar servis, prijem na mestu i sjajan blok koji je delovao kao zid u pojedinim trenucima, odredili su tok seta u kome je Srbija bila ubedljiva sa 25:17.

Lisinac je Srbiji doneo prvi poen, a Dražen Luburić je već od prvih poena pokazao koliko mu je stalo do bronze. Upornost Srbije i greške pod pritiskom Belgije našoj selekciji brzo donose pet poena prednosti na 7:2.

Tada je Belgija malo konsolidovala redove, ali se onda u bloku razigrao Podraščanin pa je Srbija imala i 17:9 i samo je bilo pitanje kojim će se rezultatom set okončati u korist Srbije.

Drugi set je nastavljen u istom ritmu – potpunoj kontroli igre Srbije. Kada je Srbija osvojila četvrti poen, dok je Belgija imala jedan, delovalo je kao da je sa igrom Srbije sve u redu. Nekoliko loših prijema Uroša Kovačevića, pomeren prijem podigli su energiju Belgije koja je već na 7:7 došla do izjednačenja, ubrzo na 10:9 i do prvog vođstva.

Igralo se uglavnom na poen ili dva razlike, Srbija je i vodila ali novom serijom Belgija preuzima kontrolu, počinje da vodi sa 18:17 i od tada nije bilo nazad za Srbiju, Belgijanci su izjednačili na 1-1.

Loš prijem, greške iz servisa vodili su kao neubedljivoj igri u polju pa je Srbija već na startu trećeg seta kaskala tri poena za Belgijom. Belgija je prednost povećavala do šest poena, održavala na pet i preokrenula dominantnom igrom sa 25:19 u trećem setu.

Činilo se da Srbiji u tom trenutku treba čudo da bi preokrenula. To čudo je bio Dražen Luburić. Svaka mini-serija ili serija Srbije je tada bila obeležena pečatom odličnog korektora, bilo probijanjem bloka ili odličnim servisima kojima je i probudio učmalu ekipu Srbije. U četvrtom setu su mu se pridružili Nermanja Petrić i Lisinac i trasirali su sa 25:22 put Srbije ka medalji.

U četvrtom setu je konačno počeo da radi i blok koji gotovo da nije postojao u dva seta koja je Srbija izgubila. Poeni Srećka Lisinca su na početku odlučujućeg seta bili dragoceni za Srbiju. Posle 3:0 Belgija se vraća na 3:3, ali za razliku od prethodnih setova serija Belgije nije značila i pad Srbije koja je do kraja čuvala prednost od dva do tri poena i zasluženo osvojila bronzu u Poljskoj.
V set

Lisinac jedan na jedan zaustavlja Verhesa, a Luburić nastavlja gde je stao u četvrtom setu i Srbija posle dva servisa Uroša Kovačevića ima 2:0!

Lisinac ponovo blokira za 3:0, a Belgija ide na tajm-aut!

Verhes nezgodno servira taktički, lopta ide na Luburića koji je šalje preko bloka, a potom biva izblokiran pa Belgija sa tri utastopna poena dolazi do 3:3.

Srećko Lisinac osvaja novi poen za Srbiju, desetim poenom od čega su dva bila iz bloka vraća vođstvo Srbiji, ali ga i prokockava greškom iz servisa za 4:4.

Simon Van de Vorde uzvraća uslugu, pa Srbija posle servis greška vodi sa 5:4.

Nemanja Petrić blokira za 6:4! Gotovo sve zasluge za poen idu još jednom neverovatnom servisu Dražena Luburića koji servisom razbija prijem Belgije za 7:4.

Kovačević nije mogao kroz sredinu, Belgijanci smanjuju, a posle greške Klinkenberga Srbija osvaja i osmi poen i vodi 8:6.

Srbiji je posle poena Van de Vordea bio potreban dobar servis, nije ga imao Uroš Kovačević, ali je potom dobro iskoristio loptu i poentirao. Pogrešio je potom Kovačević, a poentirao Lisinac za 10:8.

Kovačeviću ne ide u ovom setu. Sačekao ga je blok, blokiran je u kontri i umesto da Srbija vodi tri poena, Belgija smanjuje na 10:9.

Petrić rešava za 12:10! Dijagonala koju nije mogao da zaustavi blok čuva Srbiji prednost. Uzvratili su Belgijanci, ali je još jednom dvojni blok kroz ruke Van de Vordea razbio Luburić za 13:11.

Klinkenberg poentira za 13:12 u poenu u kome Srbija nije iskoristila kontranapad. Luburić diktira igru Srbije i sa 25 poena korektor je najzaslužniji što Srbija ima dve meč lopte i na kraju osvaja bronzu sa 15:12 posle taj brejka!
IV set

Kako je završen treći set, tako je počeo i četvrti, novom greškom naših odbojkaša. Greška iz servisa Kovačevića, a onda iz igre Lisinca i Belgija osvaja prva dva poena, pre nego što je Lisinac prošao po sredini za 2:1.

Konačno dobar blok! Ono što je Srbiji donelo siguran prvi set gotovo da nije postojalo od tada. Luburić strašan na servisu, Stanković na mreži i Srbija ima prednost 5:4 posle duže vremena.

Taman kada je Luburić ušao u seriju dobrih servisa, Kovačević je prilikom smeča prestupio i ušao u polje rivala, ali se tri poena kasnije iskupio fantastičnim dvojnim blokom sa Lisincem za 8:6 za Srbiju.

Stanković greši iz servisa, ali Petrić ne greši posle pajpa i servisa Valkirsa. Lisinac je odličnim blokom potvrdio uspon Srbije u igri za 11:7!

Konačno je proradio i Nemanja Petrić koji šalje paralelu za 13:9. Petrić potom hvata upijač u polju, ali Belgijanci blokiraju za 13:10.

Jeftina greška Stankovića za 13:11. Odličan Petrić povećava na 14:11, Luburić promašuje servis za 14:12, a posle blok-auta Jovovića Belgija potpuno hvata priključak na 14:13.

Što je Luburić radio na početku seta to je Klikenberg uradio u nekoliko prethodnih servisa. Doneo je Belgiji izjednačenje, ali su na drugoj strani bili sjajni Petrić i Kovačević koji je tukao po bloku za 16:14

Pogrešio je Van Vale, ali na drugoj strani iz servisa i Petrić, da bi Dražen Luburić u narednom napadu smečom 'nokautirao' Van Valea čija se glava našla na putu Luburićeve lopte za 19:15.

Fanatična odbrana Belgije, prvo u polju, a onda i na mreži, Belgija pravi seriju 3:0 koju Grbić pokušava da smiri tajm-autom na 19:18.

Dražen Luburić sjajnim smečom u sam ćošak polja Belgije odlično reaguje posle pomerenog servisa i vraća dva poena prednosti Srbiji 21:19.

Korektor Srbije je fenomenalan! Servis bez greške, neodbranjivo i Srbija ima tri set lopte za izjednačenje 24:21.

Van de Vorde pogađa kroz sredinu, ali Klikenberg iz servisa greši za 25:22 i taj brejk!
III set

Luburić dobrim napadom donosi prvi poen Srbiji u trećem setu, ali Lisinac greškom iz servisa poklanja Belgijancima poen za 1:1.

Sjajan pajp Kovačevića! Srbija je odlično branila, Rosić je vratio loptu u polje Srbije, a Kovačević realizovao za 2:1.

Ono što je Belgija radila na početku drugog seta, Srbija radi na početku trećeg. Nesigurnost na prijemu, greške Petrića i Podraščanina u napadu i Belgijanci za tren oka imaju 5:2!

Gert Van Vale protiv Uroša Kovačevića na mreži prolazi i Belgija ima 7:4, a terorisanje srpskog prijema se nastavlja i u narednom poenu u kome Kovačević može samo do bloka za 8:4.

Selektor Srbije Nikola Grbić tražio je tehnički tajm-aut u kome je rekao da očekuje strpljenje od svoje ekipe. Srbija je treći set počela kao sušta suprotnost od ekipe sa početka meča.

Odlična odbrana i poen Luburića konačno razbijaju tempo Belgije koja i dalje vodi 9:5 posle dobrog dizanja za Rusoa.

Gert Van Vale skraćuje loptu na mreži pored dvojnog bloka i vraća četiri poena prednost za Belgiju koja je mogla i do pet poena prednosti. Nije Verhes iskoristio napad, Srbija se odbranila i napala bez uspeha da bi Lisinac konačno osvojio poen za Srbiju blokom za 10:7.

Greška Srbije iz servisa i Sam Dero koji briljira na terenu povećavaju prednost, a jedino što Grbiću na 12:7 ostaje jeste da pozove igrače na novu pauzu.

Katić nije iskoristio fenomenalan servis Luburića, poslao je loptiu nebu pod oblake, a nakon što je i Podraščanin izblokiran belgija vodi sa 14:8.

Samo je sreća spasila Luburića da lopta koji centimetar ode van terena od belgijskog bloka. Blok Jovovića za 14:10.

Srbija smanjuje mini-serijom od 2:0 na 15:12 posle greške korektora Belgije. Kovačević zaustavljen blokom Van Valea i Verhesa, a Srbija ponovo gubi sa pet poena 17:12.

Poenima Kovačevića i Luburića Srbija još jednom smanjuje, ali Jovović posle blok-auta odlazi sa servisa, a Belgija vrlo brzo dolazi do novih poena i 20:15.

De Hulst uveden zbog servisa upravo servisom pravi stravične probleme srpskom prijemu i Urošu Kovačeviću, a Gert Van Vale u realizaciji napada. Simon Van de Vorde smečom čuva pet poena 22:17, a svetla tačka u Srbiji je u ovim trenucima Luburić.

Greška Petrića donosi Belgiji 24:18 i set lopte za preokret, a Sam Dero posle jednog poena Luburića stavlja tačku na set koji Belgija dobija 25:19.
II set

Tomas Ruso ispucava loptu u aut, a Srbija dolazi do prvog poena u drugom setu. Belgija je tražila čelendž koji je pokazao da lopta nije bila u kontaktu sa blokom Luburića i Lisinca, 1:0.

Piter Verhes donosi prvi poen za Belgiju, ali ga potom Lisinac odmah kroz sredinu 'skida' sa servis linije za 2:1.

Dva dobra poena Srbije dok je na servisu bio Lisinac za 4:1, pre nego što se razigrao Gert Van Val i smanjio na 5:3.

Belgijanci igraju bez previše rezona i strpljenja, igraju snažno ali neprecizno. Srbija dobro servira, dobro se brani i ima 7:4.

Dva loša prijema Kovačevića posle servisa i dobri napadi Belgijanaca im uz seriju od 4:0 donose izjednačenje 7:7. Belgija do izjednačenja dolazi u trenucima kada je Srbija naizgled imala potpunu kontrolu igre.

Luburić je smečovao za 8:7, pre nego se otišlo na prvi tehnički tajm aut u drugom setu.

Dobar blok Verhesa na pajpu Petrića bio je uvod u novi loš prijem srpske selekcije posle kojeg nije usledio ni dobar napad. Pad u igri Srbije Belgija koristi i sa tri uzastopna poena dolazi do prve prednosti 10:9!

Raketni servis Sema Deroa ovog puta nije zasmetao prijemu Srbije pa je Kovačević smečovao, a lopta se od glave Verhesa odbila u aut za novo izjednačenje Srbije. Prijem na početku drugog seta funkcioniše lošije.

Dve uzastopne servis greške Belgije i jedna naše selekcije za 13:13, a onda Dražen Luburić šalje neodbranjivi servis za 14:13, da bi u narednom Podraščanin posle dobre odbrane Rosića povećao na 15:13.

Luburić je potom pogrešio iz servisa, ali je pre tehničkog tajm auta Srbija uspela da dođe do novog poena i prednosti od 16:14.

Kovačević van ritma protiv trojnog bloka i Belgija dolazi do izjednačenja, a blokom Verhesa i do novog vođstva 17:16.

Posle serije Belgije 4:0, Kovačević prekida to i smanjuje na 18:17, a na servis odlazi Podraščanin.

Belgija posle neverovatnog poena uz malo sreće dolazi do 20:17. Sam Dero je na kraju smečovao, trojni blok ga sačekao ali poslao loptu u aut za novu dozu samopouzdanja pred finiš seta.

Srbija ne koristi kontru, Belgijanci ne propuštaju priliku koja im se ukazala i vode sa 22:19.

De Hulst koji je na terenu zamenio Van Valea nije prošao taktičkim servisom, Kovačević je soldino primio, a Luburić završio napad za 23:21 u korist Belgije koja je igrom bliže osvajanju drugog seta.

Posle servis greške Luburića Belgija ima tri set lopte 24:21. Prvu nisu iskoristili, ali jesu drugu, pa je posle dva seta rezultat na semaforu 1-1, a rezultat u drugom setu je 25:22 za Belgiju.
I set

Prvi poen na meču za Srbiju postiže posle prvog tempa Srećko Lisinac, 1:0.

Sjajan poen viđen je na startu meča. Srbija je dva puta pokušala preko Uroša Kovačevića, ali su se Belgijanci isto tako odlično branili. Ipak, preko Luburića Srbija dolazi do prednosti od 2:0.

Luburić igra sjajno na početku utakmice. Posle odličnog dizanja Jovovića, srpski odbojkaš donosi prednost od 5:2. Posle greške Belgijanaca i sjajnog servisa Petrića prednost Srbije iznosi 7:2.

Posle dva uzastopna poena Belgije usledio je sjajan blok naše selekcije, 8:4.

Dobar taktički servis Jovovića pomerio je prijem Belgijanaca i onemogućio da napadnu punom snagom, Srbija se odbranila a u kontri došla i do 10:6.

Ruso dobro plasira, Rosić je prihvatio loptu a Kovačević pametno plasira loptu u kroz blok za novi poen Srbije i 11:7.

Dobar pajp i pasivan blok, te smeč Luburića donose Srbiji pet poena prednosti 13:8, ali Lisinac potom greši iz servisa i Belgijanci smanjuju na 13:9.

Dva fantastična bloka Podraščanina i Srbija vodi sa 15:9! Blok Srbije je kao zid u ovim trenucima! Igrači Belgije mogu samo preko njega ili pored njega, ali lopta tada ne završava u polju. Posle jedne od grešaka Belgije Srbija povećava na sedam poena, a onda novi blok Podraščanina za 17:9.

Verhes konačno probija blok Srbije za 17:10, dugo su Belgijanci čekali taj poen, da bi razmenjenim greškama iz servisa ekipe imale 18:11.

Odličan blok Rusoa anulirao je Verhes greškom iz servisa za 19:12, Podraščanin nije uspeo da blok izvede kao i servis pa su Belgijanci smanjili za poen, ali novom greškom na servisu došli do 20:13.

Majstorska dijagonala Petrića pored bloka i gotovo pod mrežom vraćaju Srbiji sedam poena prednosti, a Marko Podraščanin završava smečom na mreži posle defanzive Belgijanaca prvi set u kome je Srbija bila mnogo bolja 25:17.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti