O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Evropski savet odlučio da otvori pregovore sa Srbijom
28. Jun 2013. godine
BRISEL - Evropski savet odlučio da otvori pregovore o pristupanju Srbije, objavio je na svom Tviter nalogu predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej. "Danas je Evropski savet odlučio da otvori pregovore sa Srbijom o pristupanju EU", naveo je Rompej.
U Nacrtu zaključaka Evropskog saveta stoji da se pristupni pregovori sa Srbijom otvore i navodi se i da će prva međuvladina konferencija, čime će i formalno biti otvoren pregovarački proces, biti održana najkasnije u januaru 2014. godine.

Pre toga, Savet ministara EU treba da usvoji pregovarački okvir, koji bi potom trebalo da bude potvrđen na Samitu šefova država i vlada EU u decembru.

europa.eu

Evropska komisija pozvana je da izveštava o napretku u primeni sporazum Beograda i Prištine i o napretku u sprovođenju reformu.

Izvor Tanjuga napominje da prema Nacrtu zaključaka ne postoji ni jedan novi uslov koji Srbija treba da ispuni kako bi pregovori bili otvoreni.

Konačna odluka šefova vlada i država EU očekuje se danas u ranim popodnevnim časovima, a predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej saopštio je da su na današnjem dnevnom redu razgovori o Evropskoj monetarnoj uniji, Pristupnim pregovorima Srbije, Ulasku Letonije u evrozonu, ako i članstvu Hrvatske u EU.

Premijer Finske Jurki Katainen izjavio je uoči sastanka da su ministri već doneli odluke vezano za proširenje EU i da će se tim putem nastaviti i danas. Katainen je naveo i da ne očekuje da današnji sastanak dugo traje.

"Sve najveće stvari smo završili juče, sada ćemo se fokusirati na preostale teme poput proširenja. Nismo do sada imali puno vremena da razgovaramo o proširenju", naveo je Katainen.

Ministri su na sastanku u Luksemburgu preporučili da Srbija počne pristupne pregovore najkasnije u januaru 2014, s tim što je Nemačka insistirala da Savet EU u decembru ove godine još jednom potvrdi tu odluku nakon što se uveri da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u potpunosti sproveden.

Bundestag je nakon jučerašnjeg govora Angele Merkel zvanično potvrdio ovaj stav, koji je prema nemačkim zakonima obavezujući za kancelarku.

Iako je većina drugih članica tražila da pregovori počnu ranije bez dodatne potvrde Saveta, mehanizam odlučivanja zahteva konsenzus, tako da je gotovo izvesno da pregovori neće početi pre januara.

Izvor: RTV/Tanjug
Foto: RTV
Arhiva vesti