O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Poslanici danas o zakonima iz oblasti obrazovanja
20. Septembar 2017. godine
Poslanici Skupštine Srbije počeće danas razmatranje Vladinih predloga zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i zakona o visokom obrazovanju.
Prema obrazloženju Vlade, Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja treba da predstavlja krovni prosvetni zakon, kojim se daje veća autonomija ustanovama u obrazovanju.

Tim zakonom uvode se i novine u sistemu upravljanja i rukovođenja ustanovama, direktori će biti birani isključivo na osnovu kompetencija, uz obaveznu obuku i licenciranje, imaće proširenu odgovornost, sigurniji radno-pravni status, a u penziju odlaziti sa 65 godina.

Predlogom je proširena odgovornost u oblasti zabrana u odnosu na nasilje i diskriminaciju, povećane su novčane kazne za propisane prekršaje, a uvode se i nove vaspitne i vaspitno-disciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad.

Zakonom je propisana i odgovornost roditelja, a predviđena je i mogućnost osnivanja opštinskih saveta roditelja.

Vlada ;Srbije ;navela je da će Predlogom zakona o visokom obrazovanju akreditacije fakulteta obavljati Nacionalno telo za akreditaciju, a biće doneti novi standardi i uveden postupak žalbe.

Biće formiran Savet poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, koji će predstavljati "vezu visokog obrazovanja i privede".

Prema predlogu zakona, uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta biće 48 ESP bodova.

Vanredno zasedanja počinje u 10 časova.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti