O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kultni lik beogradskog novog talasa: 25 godina bez Vda
26. Septembar 2017. godine
Od svih članova EKV-a, tačnije "Katarine II", Ivan Ivica Vdović je otišao prvi. Vd, kako ga najveći broj poklonika novoga talasa pamti, umro je pre tačno 25 godina, 25. septembra 1992. godine.
"Ličio je na Džonija Rotena iz Pistolsa, prvi je zamenio palice ritam mašinom i obeležio zvuk Šarla Akrobate. Sećam ga se kao najšarmantnijeg momka u društvu, pravog zezatora koji je uvek bio spreman da odvali dobru šalu. Bio je poznat i po nekim navikama koje ni za živu glavu nije menjao. Nigde nije išao bez svojih bubnjarskih palica i nikada se nikome nije javljao telefonom. Čovek jednostavno nije koristio spravu. Kada treba da izađemo, on lepo stane ispod prozora i zviždi. Bože, koliko se taj čovek nazviždao ispod mog prozora", prisećala se voditeljka kultne muzičke emisije osamdesetih godina "Hit meseca" novinarka Dubravka Duca Marković.

Mnogi Vda smatraju jednom od najznačajnijih, ali i najtajanstvenijih pojava beogradskog i jugoslovenskog novog talasa.

Rođen 1961. godine, Vdović je počeo da svira bubnjeve još kao gimnazijalac, u prvom bendu Milana Mladenovića "Limunovo drvo". Kratko vreme je proveo i u akustičnoj grupi "Suncokret", u kojoj su svirali i pevali Bora Đorđević, Bilja Krstić i Gorica Popović.

U aprilu 1980. nastaje, bez preterivanja, najznačanija novotalasna grupa na jugoslovenskim prostorima "Šarlo Akrobata". Vd, Milan Mladenović i Dušan Kojić Koja su, za samo godinu i po postojanja grupe, snimili jedan album "Bistriji ili tuplji čovek biva kad…", čiji je naslov izabrao upravo Vd (prema citatu iz knjige Vase Pelagića).

Taj revolucionarni album i danas predstavlja nešto najznačajnije što je beogradska rok scena ikada iznedrila.

Sa Milanom je, po raspadu "Šarla Akrobate", svirao u bendu "Katarina II", koju je napustio 1985. godine, kada je bend preimenovan u "Ekatarina Velika".

Te godine Ivica Vdović, nakon testirnja, saznao da je zaražen virusom HIV-a. Tako je, prema nekim tvrdnjama, postao prva službeno registrovana HIV pozitivna osoba u Jugoslaviji.

"Ovo je jedan ružan i mali grad - okrenuo mu je leđa. A on je vrlo ponosno, dostojanstveno i skromno u svom balon mantilu još godinu i po dana svirao bubnjeve", pričala je kasnije o Vdu glumica Sonja Savić. Ona je smatrala da je upravo Vd bio taj koji je stvorio Milana i Koju.

Kada je 25. septembra 1992. godine napustio ovaj sve imao je samo 31 godinu.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti