O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Katalonija: Za nezavisnost glasalo 90 odsto izašlih birača
02. Oktobar 2017. godine
Katalonska vlada je saopštila da je 90.9 odsto građana izašlih na referendum o nezavisnosti zaokružilo opciju "da".
Regionalne vlasti su saopštile i da je na 7.87 odsto, odnosno 176,565 listića bio označen odgovor "ne", za ostanak pod vlašću Madrida.

Katalonija ima 5.340.000 stanovnika sa biračkim pravom, što znači da je na referendum izašla manjina - 42.3 odsto. 2.020.144 je glasalo "za".

Navedeno je i da su to rezultati na osnovu prikupljenih glasova koje španska policija nije uspela da zapleni. Portparol katalonske vlade Đordi Turulj rekao je da je akcija španske policije sprečila oko 777.000 stanovnika Katalonije da iskoriste svoje pravo.

Prethodno je premijer Karles Pućdemon proglasio pobedu opcije za nezavisnost. Istakao je da je napravljen put za jednoglasno proglašenje nezavisnosti.

Tokom dana su se u Kataloniji dogodili veliki neredi, povređeno je više od 800 osoba u sukobima pristalica nezavisnosti i policije koja je pod kontrolom Madrida.

Radnički sindikati iz Katalonije su pozvali na regionalni štrajk, zakazan za utorak. Kako se navodi u pozivu stanovnicima španske pokrajine, povod za protest su "ogromna kršenja prava i sloboda".

Španska policija je zatvorila 46 biračkih mesta, 27 u Barseloni, po šest u Taragoni i Đironi i sedam u Ljeidi. Civilna garda je intervenisala na takođe 46 biračkih mesta, 14 u Barseloni, 12 u Taragoni, osam u Đironi i 12 u Ljeidi.

Tokom dana se oglasila i katalonska policija, koja je navela da je zatvorila 244 biračkih mesta širom Katalonije, a kasnije je saopšteno da je glasanje bilo potpuno onemogućeno na 79 od 2.315 birališta.

Portparol katalonske vlade je dodao i da bilo onemogućeno korišćenje gotovo 400 školskih objekata, za koje je planirano da budu mesta za izjašnjavanje građana. Dodao je i da je određeni broj biračkih listića "ukraden".

Premijer Španije Marijano Rahoj se obratio javnosti i istakao da "nikakav referendum nije održan" i podsetio da je Ustavni sud Španije proglasio izjašnjavanje građana Katalonije neustavnim.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti