O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Kada su priznali Kosovo – otvorili su Pandorinu kutiju"
03. Oktobar 2017. godine
Oni koji su imali ulogu u raspadu Jugoslavije i koji su priznali nezavisnost Kosova, možda su shvatili da su otvorili Pandorinu kutiju koju će teško zatvoriti.
To je ocenio predsednik Komiteta za medunarodne odnose Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev.

Govoreći o "slučaju Katalonije", u kojoj je u nedelju održan referendum o nezavisnosti, Kosačev je ukazao na nekoliko aspekata uz glavne zaključke koji će moći da se izvedu u budućnosti.

Pre svega, istakao je, u pitanju je međunarodni aspekt.

"Oni koji su imali ulogu u raspadu Jugoslavije i koji su priznali Kosovo, silom odvojeno povredom suvereniteta Srbije, možda su shvatili da su otvorili Pandorinu kutiju koju će sada biti izuzetno teško zatvoriti. Politička ekspeditivnost uništava princip, i to je glavni zaključak", rekao je Kosačev za TASS i dodao da postoji i humanitarni aspekt.

Istovremeno je prognozirao da će Katalonija ostati posle referenduma deo Španije, ali uz širu autonomiju.

Kosačev smatra da se glasanje na referednumu ne može ignorisati, a kao razlog za optimizam vidi to što su Madrid i Barselona pokazali spremnost na dijalog.

"Zbog toga, verujem da će scenario najverovatnije biti dugi pregovori nakon kojih će Barselona ostati deo Španije, ali pod novim uslovima uz širu autonomiju", rekao je Kosačev.

Ipak, upozorio je da je taj scenario ostvariv ukoliko nijedna strana ne izazove sukob što, smatra, "nije isključeno".

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti