O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Otvoren 49. BEMUS: Glinka pred beogradskom publikom
12. Oktobar 2017. godine
Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), 49. po redu, svečano su počele večeras u Kolarčevom narodnom univerzitetu, a otvorio ih je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i čuveni ruski hor "Glinka" iz Sankt Peterburga.
Muzika zaustavlja vreme", rekao je Vukosavljević na početku svog obraćanja citirajući Ivu Andrića, koji je, kako kaže, muziku smatrao "višom od svih drugih umetnosti".

Vukosavljević je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovoj tradicionalnoj manifestaciji i što je Beograd, kako kaže, "sigurno mesto za umetnike koji Beograđanima pružaju zadovoljstvo".

Muzika je univerzalan jezik, kaže ministar kulture, univerzalniji od jezika matematike koji precizno objašnjava prirodne pojave, jer jezik muzike "vodi u transcendentna stanja i otkrivanje drugih dimenzija".

Svakog oktobra, istakao je, Beograd postaje prestonica umetničke muzike baš kako je to bio i proteklih četrdesetak godina kada su na BEMUS dolazili najpoznatiji izvođači svetske muzike.

Vukosavljević je rekao i da će ministarstvo na čijem je čelu učiniti sve moguće napore, zajedno sa Ministarstvom prosvete da Srbija izdvoji novac za izgradnju nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti.

"To je naša obaveza i naša dužnost jer ta ustanova gaji naše najbolje muzičke umetnike", smatra ministar kulture.

Zbog velikog interesovanja publike, ruski hor "Glinka" zakazao je i drugi koncert u Beogradu, 12. oktobra u Crkvi Svetog Marka.

Istorija čuvenog ruskog hora proteže se 500 godina unazad.

Osnovao ga je 1479. godine car Ivan II kao Carsko pevačko sveštenstvo.

Godine 1703. hor je preimenovan u Dvorski hor i učestvovao je u svečanostima održanim povodom osnivanja Sankt Peterburga.

"Glinka", violinisti Jožef Žiga i Dejan Mlađenović, pijanista Aleksandar Sinčuk, sopran Nurija Ria, gitarista Edin Karamazov, Simfonijski orkestar RTS, obeležiće ovogodišnje izdanje Beogradskih muzičkih svečanosti, koje će trajati do 20. oktobra.

Izvor: B92


Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti