O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nestala slika vredna pola miliona evra, niko ništa ne zna
23. Oktobar 2017. godine
Čuvena slika Petra Lubarde "Industrijalizacija", koja je decenijama bila u Domu sindikata, nestala je, piše današnji "Blic".
Podsećajući da je dvorana Doma sindikata pre nekoliko meseci dobila novog gazdu - firmu "MCF Megakom film", list navodi da je vlasnik preuzeo na sebe obavezu da adaptira bioskopske sale i drugi prostor unutar dvorane, a da je brigu o svim umetninama trebalo da preuzme Ministarstvo kulture.

"Ljudi zaduženi za adaptaciju su pre više meseci ušli u Dom sindikata. Prostor je odmah raščišćen, a sve vredne stvari i umetnine je trebalo da budu premeštene na odgovarajuća mesta", objašnjava sagovornik "Blica" za kojeg list tvrdi da je upoznat sa prilikama u toj ustanovi nakon promene vlasnika.

Međutim, dodaje "Blic", čuvanom Lubardinom umetničkom delu, vrednom više od pola miliona evra, koje je stajalo na ulazu u najveću salu u dvorani, tu se gubi svaki trag.

Kako je Ministarstvo kulture trebalo da preuzme sliku "Industrijalizacija", Blic ih je pitao šta se dogodilo sa platnom. "Kako su konstatovali kustosi Muzeja savremene umetnosti koji su posetili Dom sindikata na zahtev Ministarstva kulture i informisanja, slika Petra Lubarde 'Industrijalizacija' iz 1959. godine nalazi se u prostoru scenske kule u ovoj zgradi", navodi se u pisanoj izjavi koju je listu dostavila pres služba Ministarstva na čijem je čelu Vladan Vukosavljević.

"Blic", međutim, nezvanično saznaje da slika već mesecima nije u Domu sindikata i da ne postoje ni tehničke mogućnosti da se ona čuva tamo, jer je zbog rekonstrukcije u zgradi sve srušeno, pa i scenska kula.

"Pre četiri meseca iz dvorane je sve što je bilo vredno izneseno. Posle toga su počeli i radovi. Ovde je trenutno sve u ruševinama, radovi su u toku i nema govora da je ta slika, kao i ostali umetnički predmeti, sada tamo", dodaje izvor lista. Ni u Legatu Petra Lubarde ne znaju gde je trenutno slika.

"Ta slika nije kod nas i ne znamo ništa o njoj. Kod nas je samo zbirka iz 1974. godine", kazali su za "Blic" u Legatu.

List dodaje da je i predsednica Skupštine Maja Gojković upoznata sa situacijom i da takođe pokušava da nađe odgovor na pitanje gde je vredna umetnina.

"Jedna opcija, u koju niko ne želi da poveruje i koja je najmanje verovatna, jeste da ju je neko ko je imao pristup ukrao. Druga, verovatnija, jeste da je u pitanju nemar i da je zagubljena, ali se onda postavlja pitanje kako je to moguće s obzirom na to da je ovo delo ogromnih dimenzija", navodi sagovornik "Blica".

Procenjuje se da je vrednost platna "Industrijalizacija" Petra Lubarde između pola miliona i milion evra.

Slika je veličine garsonjere, a u holu dvorane Doma sindikata je od 1961. godine kada je održana osnivačka skupština Samita nesvrstanih.

Naslikana je dve godine ranije, 1959.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti