O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Stoltenberg: Srbija sama da odluči o ruskom centru
14. Novembar 2017. godine
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da taj vojni savez poštuje vojnu neutralnost Srbije.
On je dodao da Srbija samostalno treba da odluči hoće li dati diplomatski imunitet pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Nišu.

"Srbija sama treba da reši hoće li dati diplomatski imunitet pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Nišu. To će na kraju biti isključivo odluka Srbije", rekao je Stoltenberg u intervjuu za list "Blic" od utorka.

On je kazao da NATO poštuje suverenitet svake države u odlučivanju političkim i bezbednosnim angažmanima i da to isto očekuju od Rusije.

"Svako spoljno mešanje u demokratske procese neprihvatljivo je. Ljudi u Srbiji i na čitavom Zapadnom Balkanu vrlo dobro znaju koliko bi bilo opasno kada bismo se vratili u vreme kada su etnički sukobi bili iznad dobosusedskih odnosa, a populistički slogani i retorika podrivali izglede za evropsku integraciju. Samo srpski narod može da odredi svoj put, ali njihova odluka ma kakva bila mora biti zasnovana na činjenicama, a ne na prevaziđenim mitovima i dezinformacijama", rekao je Stoltenberg.

On je kazao da NATO veoma ceni partnerstvo sa Srbijom i da je spreman da ga unapređuje kroz blisku saradnju sa srpskim vlastima.

"Neutralnost ne isključuje saradnju. NATO je razvio duboku saradnju s određenim brojem neutralnih država uključujući Švedsku, Finsku i Austriju", rekao je on i podsetio da će predsednik Aleksandar Vučić u sredu će posetiti sedište NATO u Briselu.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti