O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dačić: Izmišljeno bar sedam-osam priznanja Kosova
27. Novembar 2017. godine
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da se na spisku zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova nalazi bar "sedam-osam" izmišljenih priznanja.
Prema njegovim rečima, ako Srbija ozbiljno pristupi tom problemu, taj broj može pasti ispod 100.

Dačić je u intervjuu za “Večernje novosti” od ponedeljka rekao da će Srbija proveriti sve informacije o tome da je Madagaskar priznao nezavisnost Kosova.

Kako je naveo, preti se i zemljama koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova.

"Proverićemo sve oko Madagaskara, ali borba traje. Suočavamo se s moćnim protivnicima i njihovim zaštitnicima. Zemljama se preti, protestuje se kod svih država koje su povukle priznanje, nude im se različite stvari", kazao je šef srpske diplomatije.

On je rekao da je razgovarao sa ministrima spoljnih poslova niza zemalja koje nisu priznale Kosovo i dodao da je njihova pozicija jasna, kao i da bi moglo da dođe do “preispitivanja tih odluka".

Međutim, Dačić je rekao da ne želi da govori o kojim zemljama je reč kako ne bi "pomagao Prištini".

Govoreći o unutrašnjem dijalogu u Srbiji o Kosovu, kazao je da je cilj takve inicijative da se iznesu svi stavovi šta bi moglo da predstavlja trajno rešenje.

"Da bi se do toga došlo, druga strana treba da prihvati da razgovara. A Priština smatra da nema o čemu da se razgovara i da je, kako kažu, nezavisnost nepovratna. Pokazalo se da to nije tačno. Tajvan je svojevremeno priznalo više od 80 zemalja, a sada je taj broj veoma mali", kazao je Dačić.

Komentarišući predlog kosovske strane da se u dijalog Beograda i Prištine uključe SAD, on je rekao da menjanje formata dijaloga podrazumeva neku novu odluku, kao i da bi u tom slučaju druge zemlje želele da se uključe, a i Srbija bi imala svoje predloge.

Dačić je naveo da izricanje kazne doživotnog zatvora ratnom komandantu VRS Ratku Mladiću ne može da suoči Srbiju sa nekom novom rezolucijom SB UN u kojoj bi se Srbi optužili za genocid.

"Verovatno postoje zemlje koje će nešto tako pokušati. Ovo ne može da bude presuda koja se odnosi na jedan narod niti na Republiku Srpsku", kazao je Dačić i dodao da zemlje koje bi pokrenule tako nešto ne bi mogle da imaju prijateljski tretman u Srbiji.
Gvineja Bisao, Surinam i ostali

Podsećamo, Dačić je u četvrtak izjavio da je Gvineja Bisao povukla odluku o priznanju Kosova iz 2011. godine.

Gvineja Bisao je, kako je objasnio Dačić, zvanično poništila pismo i priznanje u tom pismu, iz 2011. godine, kojim je manipulisala Priština.

Premijer te zemlje, Umaro Sisoko Embalo, koji je na toj funkciji od novembra 2016, nešto ranije je u Beogradu rekao da ta zemlja nikada nije priznala Kosovo, odnosno da on "nije video nijedan papir o priznanju Kosova".

Prištinski mediji su istovremeno objavili faksimil verbalne note Gvineje Bisao o priznanju Kosova, koju je potpisao tadašnji, sada pokojni, predsednik države, 2011, kao i fotografiju tadašnje zamenice ministra spoljnih poslova Kosova Vljore Čitaku dok prima tu notu.

Inače, prva država koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države je Surinam, koji je tu odluku doneo 27. oktobra 2017. godine.

Nedavno su mediji na Kosovu objavili i da je Priština ažurirala spisak zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a sa kojeg su uklonjene Nigerija i Uganda “čiju pisanu notu o priznanju Priština nikad nije dobila”.

Dačić je nakon toga izrazio uverenje da će spisak zemalja koje su priznale Kosovo na kraju spasti na ispod 100 zemalja.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, što je do sada priznalo nešto više od 100 zemalja sveta. Od tada Kosovo je postalo član nekoliko međunarodnih organizacija poput MMF-a, Svetske banke i FIFA, ali ne i deo Ujedinjenih nacija.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama to su između ostalog Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti