O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ambasada SAD se oglasila povodom "strategije za Balkan"
29. Novembar 2017. godine
Akademske i istraživačke institucije nemaju formalnu ulogu u formulisanju američke politike prema Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji.
To je saopšteno iz Ambasade SAD u Beogradu povodom izveštaja Atlantskog saveta SAD u kom se predlaže aktivnija uloga SAD na Zapadnom Balkanu.

“Mnoge akademske i istraživačke institucije u SAD svakodnevno učestvuju u javnim raspravama o spoljnopolitičkim pitanjima i to je važan deo demokratskog procesa. Rasprave i debate o idejama pomažu javnosti i kreatorima politike da bolje shvate važna pitanja sa kojima se suočavamo mi i svet, ali te akademske i istraživačke institucije nemaju formalnu ulogu u kreiranju zvanične američke politike”, navodi se u saopštenju dostavljenom agenciji Beta.

Atlantski savet objavio je izveštaj o novoj američkoj strategiji za Balkan pod nazivom "Balkan napred: Nova strategija SAD za region".

U njemu je predloženo stalno američko vojno prisustvo u jugoistočnoj Evropi, zalaganje za "istorijsko pomirenje" sa Srbijom i obnavljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika.

Posle sukoba devedesetih, verovalo se da se Zapadni Balkan nalazi na putu ka stabilnosti i da će obećanje o evroatlantskoj integraciji pomoći zemljama bivše Jugoslavije da prođu kroz bolne unutrašnje reforme i podstaknu region na tešnju saradnju, koja će pomoći u prevazilaženju rana iz ratova, navodi se u izveštaju.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti