O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Hrvati sredili, a u Srbiji muka sa polovnjacima
25. Decembar 2017. godine
U Srbiji svake godine raste broj prodatih automobila, a polovnjaci vode ispred novih vozila.
Kada se potpišu svi ugovori i novi gazda dobije ključ u ruke, sledi preregistracija. Novopečenom vlasniku ostaje da štrapacira prvo do beležnika pa do MUP-a, poreznika.

Za sve u lancu te kupovine bilo bi daleko lakše kada bi se ceo postupak prenosa vlasništva mogao obaviti kao i registacija vozila u agencijama koje se time bave ili u servisima.

U Hrvatskoj je već došlo do promena pa tamošnji novi vlasnici mogu sve da obave u servisu i na ulicu izvezu sopstveni automobil.

Kod nas su do pre tri godine kupoprodajni ugovori overavani u sudu. Posle je to prešlo u nadležnost beležnika.

U preduzećima koja se bave prodajom polovnih vozila kažu da bi bilo dobro kada bi i ovde taj postupak prelaska vozila na novog vlasnika bio pojednostvaljen ako bi se omogućilo da ugovore overavaju i kod beležnika, ali i u sudu, kako im više odgovara. Pojednostvaljenje administrativnih procedura uvek dobro dođe

Ceo postupak kod beležnika kod nas staje 2.880 dinara. Toliko staje overa potpisa za kupca, prodavca, poreznika i nadležne iz područne jedinice MUP-a.

U Komitetu za bezbednost saobraćaja savetuju stare vlasnike da što pre obave sve formalnosti prenosa vlasništva, inače... Prvo mogu imati problema s neplaćenim karticama za parking. Prinudno izvršenje i prinidna naplata su tu prilično uhodani i postupak brzo teče.

Sudskom izvršitelju neće mnogo značiti što se prethodni vlasnik poziva na to da auto u stvari više i nije njegov. Platiće sve što novi gazda duguje.

Osim kazni za parkiranje, mogu mu stići tužbe pa i rešenja o izvršenju od osiguravajućih kompanija ili, kako se to kaže, trećih lica koja su bila oštećena u udesu.

Poseban problem je ukoliko se dogodi da novi vlasnik izazove nezgodu i uz to napravi štetu pa pobegne.

Osiguravajuća komapnija će tražiti štetu od onoga ko je vozilom upravljao, ali i od lica koje se zvanično vodi kao vlasnik.

Zato ne bi bilo zgoreg da se postupak preregistracije na novog vlasnika što više pojednostavi.

Ceo posutpak prenosa na novog vlansika često se odlaže zbog administrativne procedure, ali i zbog troškova.

Sem troškova za beležnika, tu je i plaćanje poreza. Kupac plaća porez na prenos apsolutnih prava u vrednosti od 2,5 odsto.

Sve to ne bi trebalo da budu veliki troškovi jer kod nas se najviše kupuju jeftinija polovna putnička vozila.

Gotovinom se kupuju vozila koja su vredna do 3.000 evra, dok za ona skuplja kupci mahom odlučuju za kredit.

Za tu namenu najviše se uzimaju gotovinski zajmovi jer su najpovoljniji. Ne bi bilo loše da se u tu sumu uračunaju i svi troškovi prenosa vlasništva.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti