O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Svet je dobio novog bogataša, a kopao je ripple
05. Januar 2018. godine
Rast cene kriptovalute ripple (XRP) doneo je enormno, doduše virtualno, bogatstvo osnivaču kompanije.
Kris Larsen, suosnivač kompanije Ripple i njen bivši generalni direktor, poslednjih mesec dana značajno je unapredio svoj položaj na Forbesovoj lestvici najbogatijih ljudi na svetu. Naime, sve do početka decembra kriptovaluta ripple, koju je ova kompanija pokrenula, trgovala se po ceni od oko 0,25 dolara za jedan coin.

Potom je krenuo snažan uspon, pa je u 2018. godinu ripple ušao s cenom od preko 2 dolara, i tržišnom kapitalizacijom većom od 100 milijardi dolara. Time je ripple postao i druga najveća kriptovaluta na svetu. Sve ovo uzrokovalo je i povećanje lične imovine spomenutog gospodina Larsena, koji u svom vlasništvu ima 5,19 milijardi ripple coina, i oko 17% udela u istoimenoj kompaniji. Time je njegovo bogatstvo premašilo 37 milijardi dolara i smestilo ga na 15. mesto Forbesove lestvice najbogatijih Amerikanaca – isto ono na kojem se nalazi i Steve Balmer, bivši šef Majkrosofta.

Trenutni CEO Ripplea Brad Garlinghouse takođr poseduje izvesnu količinu ovih coina, pa je njegova vrjednost procenjena na 9,5 milijardi dolara.

Šta je ripple?

Ripple je jedna u nizu alternativnih kriptovaluta koju je pokrenula kompanija Ripple. Za razliku od, na primer, bitkoina, ripple coine ne rudare pojedinci, već ih emituje ova kompanija. Tako je XRP više centralizovan od ostalih kriptovaluta. Njegova prednost je i u posebnom protokolu za plaćanja (Ripple Transaction Protocol, RTXP) koji omogućava brze, sigurne i gotovo besplatne transakcije u celom svetu. Veliki interes banaka za ovaj protokol podstakao je i nedavnu eksploziju cene ripplea.

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti