O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Đoković preživeo pakao Melburna i Monfisa za treće kolo!
18. Januar 2018. godine
Novak Đoković plasirao se u treće kolo Australijan opena, pošto je u veoma teškim uslovima u Melburnu pobedio Gaela Monfisa – 4:6, 6:3, 6:1, 6:3.
Od sredini drugog seta krenulo je pravo mučenje na terenu, pre svega za Monfisa koji nije nikako mogao da se oporavi od velike vrućine.

U hladu je bilo 39 stepeni, dok je temperatura podloge išla i do 68 stepeni celzijusa.

U takvom stanju na terenu Đoković se mnogo bolje snašao, iako je i on izgledao dosta umorno, što je sasvim normalno.

Novak će u narednom kolu igrati protiv Roberta Ramosa-Vinjolasa koji je u tri seta savladao Tomaša Smičeka.

Nije dobro srpski teniser krenuo meč, pošto je izgubio svoja dva uvodna gema. Delovao je nervozno, dosta je grešio i to je Monfis znao da iskoristi.

Međutim, 14. igrač sveta se ubrzo vratio u meč, ali videlo se da nešto ne štima u igri našeg tenisera. Francuz je ponovo napravio brejk i tako došao do prilike da osvoji prvi set.

Monfis je to i uradio, ali ono najvažnije tek je sledilo.
Getty images
Getty images

* Pakao na 'Lejveru' – Novak i Gael "umiru" od vrućine (FOTO)

Sredinom drugog seta Monfis je krenuo dosta slabije da se kreće i delovao je kao da ne može da stoji na nogama. Na pauzama se hladio sa vodom i mnogo mu je teže pao ovakav rasplet situacije.

Đoković je napravio brejk krajem drugog seta i tada je krenula dominacija 14. igrača sveta.

Dobijen je set sa 6:3, a ono što je najvažnije Novak je delovao mnogo bolje od Monfisa. Poenta je bila preživeti ovakvu situaciju jer su uslovi zaista bili teški.

Srpski igrač treći set dobija sa 6:1 i već tada se moglo videti u kom pravcu će ići ostatak meča. Međutim, do kraja meča videli smo još svašta.

Sredinom četvrtog seta Novak je upao u malu mini krizu. Ona na svu sreću nije trajala dugo, Đoković je dobio gem za 4:3 i onda je usledio poslednji napad.

Srpski teniser pravi brejk, a potom ga i potvrđuje za ogromnu pobedu. Kao što je rečeno, Novak će u narednom kolu igrati protiv Ramosa-Vinjolasa.
IV set
Getty Images
Getty Images

Kako javlja naš reporter Nikola Đukić iz Melburna, u hladu je čak 39 stepeni....

KRAJ Novak Đoković je spasao brejk loptu, potom došao do druge meč lopte, ali je nije iskoristio. Nije Novak iskoristio ni treću meč loptu... Ali zato jeste četvrtu!! Pobeđen je Gael Monfis posle velike borbe i pakla u Melburnu.

5:3 – Iako i on vidno umoran, Novak stiže do veoma važnog brejka. Monfis nije imao rešenje za srpskog igrača i nalazi se na ivici poraza.

4:3 – Brzo se stvari na terenu menjaju. Sada Novak izgleda kao neko ko je više umoran. To ne sprečava našeg tenisera da dođe do dve gem lopte, 40:15. Đoković je prebrodio mini krizu i dobija gem.

3:3 – Odličan poen Monfisa koji se rastrčao na terenu. Stigao je Novakov drop šot i osvojio poen, 15:0. Kakav poen Francuza... Bio je u nemogućoj poziciji, a opet je pogodio viner za 40:15. 38. igrač sveta osvaja gem i izjedančuje na 3:3.

3:2 – Gael Monfis kao da se oporavio, što se vidi u njegovoj igri. Dobrim udarcima došao je do vinera i dve brejk lopte, 15:40. Đoković je dobrim razmenama spasao dve brejk lopte, a potom i još dve (ukupno 4), 40:40.
Getty images
Getty images

Srpski igrač dolazi do gem lopte, međutim potom Monfis odigrava sjajan potez. Stigao je Novakov volej i ubacio lopticu u teren, 40:40. Đoković osvaja gem posle više od devet minuta igre.

2:2 – Greši Monfis odmah na početku gem. Dupla servis greška, a potom i bekhend u mrežu, 15:30. Međutim i Novak poklanja poen Francuzu 30:30. Monfis je dobro odservirao i dolazi do gem lopte, 40:30. Nekontrolisan potez Monfisa za 40:40. Velika greška Novaka kojom Monfis dolazi do 2:2.

2:1 – Novak koristi bolju pripremljenost na terenu. Monfis teško prati ovaj ritam i pitanje kako će se dalje odvijati situacija.

1:1 – Posle dugo vremena Francuz dobija jedan gem. Novak nije osvojio poen na servis Monfisa. Igra se veoma brzo i gemovi ne traju više od 5-8 minuta.

1:0 – Monfis igra iz sve snage i ne zanima ga da li će pogrešiti... Novak to koristi na odličan način i dobija uvodni gem četvrtog seta. Ne igra se uopšte lepo, a i kako da se igra kada Monfis stalno skraćuje poene zbog iscrpljenosti...
III set
Getty Images
Getty Images

6:1 – Novak Đoković relativno lako dobija i treći set ovog meča. Monfis očigledno nije u stanju da igra takmičarski meč, dok Novak igrao onoliko koliku mu je potrebno.

4:1 – Nadamo se da vam je potpuno jasno šta se dešava na terenu. Monfis je iscrpljen i nema snage u nogama i rukama... Sa druge strane, Novak ne deluje toliko umorno i za sada dobro podnosi ovu vrućinu.

3:1 – 14. igrač sveta izgubio je samo jedan poen na svoj servis i tako potvrdio napravljeni brejk.

2:1 – Novak Đoković dolazi do brejka i u trećem setu! Monfis očigledno teško igra i teško se kreće. Srpski igrač je lako došao do brejka.

1:1 – Za razliku od kraja drugog seta, Monfis sada izgleda dosta svežije, što je i normalno jer je početak seta. Videćemo kako će mu telo reagovati u nastavku duela. Dobija Novak uvodni gem i sada je 1:1.

0:1 – Bez velike muke Gael Monfis dobija prvi gem trećeg seta. Novak je uzeo dva poena, ali Monfis je sa par dobrih udaraca rešava gem u svoju korist.
II set
Getty Images
Getty Images

6:3 – Dobija Novak drugi set, ali uslovi na terenu su zaista veoma iscrpljujući. Francuz gotovo da nije odigrao poslednja dva gema jer je jedva stajao na nogama. To svakako ne umanjuje Đokovićevu bolju igru, pa tako Srbin zasluženo dolazi do 1:1.

4:3 – Ima Novak prednost od 4:3, ali uslovi na terenu su nemogući... Monfis je na 40:0 pustio Đokoviću servis, ali je bio aut, pa je viđena zanimljiva sitaucija jer su obojica krenula ka klupi misleći da je kraj gema... Ipak bio je aut, pa je Novak morao ponovo da odservira, a Monfis ponovo nije želeo da vrati tu loptu, kako bi jedva dočekao da sedne na stolicu.

3:3 – Šta se desilo sa Monfisom u ovom gemu niko ne zna. Francuz kao da je malaksao i da ga ova vrućina ometa... Đoković nije uspeo da iskoristi loše kretanje Monfisa i Francuz dobija gem.

3:2 – Pomučio se srpski teniser da dobije peti gem drugog seta. Monfis je stalno pritiskao, ali je Srbin imao rešenja uvek. Novak posle velike borbe dolazi do 3:2.

2:1 – Sjajnim udarcim sa osnovne linije Novak dolazi do prednosti od 30:15. 14. igrač sveta je potom dobro odservirao, a Monfis pogrešio, 40:15. Prvi as za Đokovića od početka meča za 2:1.

1:1 – Bez mnogo problema Gael Monfis dolazi do svog prvog gema. Novak je uzeo samo jedan poen prilikom servisa Francuza.

1:0 – Novak ne briljira ni na početku drugog seta. Međutim to ga ne sprečava da dođedo prvog gema u ovom setu. Nekoliko dobrih poena i grešaka Monfisa dovoljni su za 1:0.
I set
Getty images
Getty images

4:6 – U poslednjem gemu prvog seta videli smo nekoliko lepih poteza, ali i velikih grešeka koje su ipak obeležile ovaj period. Đoković je imao dve brejk lopte, ali nijednu nije uspeo da iskoristi. Posle 47 minuta igre Monfis vodi sa 1:0 u setovima.

4:5 – Srpski teniser odigrao je neke savršene poene u devetom gemu, pa tako zasluženo dolazi do 4:5.

3:5 – Stvari su zahuktale. Igra se dosta otvorenije, ali obojica dosta greše. Đoković dolazi do brejk lopte ni iz čega, 30:40. Monfis je spasao brejk loptu, ali je opet poklonio Novaku istu, 40:A. Dobrim servisom neutralisao je i ovu, đus.

Potom Francuz odigrava sjajnu bekhend paralelu, A:40, a onda još jeden dobar servis, 5:3.

3:4 – Kao da je Novak ubacio u "nervoznu" mašinu Monfisa. Francuz je napravio duplu servis grešku, pa je tako srpski igrač došao do 15:30.

Taman kada je trebalo da po prvi put u setu povede, Novak ponovo pravi velike greške i daje brejk šansu Monfisu, 30:40. Potom je pogrešio posle razmene sa osnovne linije i Francuz pravi novi brejk, 3:4.

3:3 – U naredna dva poena Francuz je došao do poene i gem lopte, 40:30. Međutim, Monfis pravi već petu srvis grešku, 40:40. Kakvu smo razmenu videli... Udarala se iz sve strane, a poen ide našem teniseru, 40:A. Novak vraća dva brejka zaostatka, 3:3!
Getty images
Getty images

2:3 – Uspeva 14. igrač sveta da vrati jedan brejk zaostatka, a potom i da dobije svoj servis gem 2:3. Đoković konačno igra bolje i ne greši kao u uvodnim gemovima.

0:3 – Novak je bolje krenuo u svom drugom gemu, 30:0. Ipak, srpski igrač pravi treću druplu grešku, 30:15. Odnosno pravi četvrtu dvostruku servis grešku, 30:30.... Još jedan promašaj za srpskog igrača i nova brejk lopta, 30:40.

Novak igra baš loše na početku meča. Pravi novu grešku i sada gubi sa 3:0. Monfis ne igra ništa posebno, ali Novak je vidno nervozan.

0:2 – Za razliku od prethodnih mečeva, Francuz je sada ušao dosta koncetrisanije. Takođe, Đoković pravi početničke greške, 0:2.

0:1 – Novak je odmah na startu meča odservirao duplu servis grešku, a potom i još jednu – 0:30. Usledila je razmena posle koje srpski igrač dolazi do prvog poena na meču, 15:30. Greši Novak na mreži i Monfis ima dve brejk lopte, 15:40.

Još jedna Novakova neočekivana greška i Monfis pravi brejk, 0:1.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti