O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
PDV za stara kola 33.000 RSD, a za nov BMW 11.000
29. Januar 2018. godine
Porez koji se svake godine plaća prilikom registracije vozila, povećan je za ovu godinu, kako je objavljeno u Službenom glasniku.
Povećanje, odnosno usklađivanje sa indeksom potrošačkih cena nije veliko, ali zabrinjava smanjivanje poreza što su vozila starija.

Da li smo ekološki svesni? Ako pogledamo poreske olakšice za one koji voze stare automobile, nismo.

Propisani iznosi poreza umanjuju se za motorna vozila starija od pet godina, i to 15 odsto za vozila između pet i osam godina starosti, 25 odsto kod vozila starih između osam i deset godina i 40 odsto kod vozila starijih od deset godina. Za motorna vozila starija od 20 i više godina, porez na upotrebu se plaća u iznosu od 20 odsto od propisanog iznosa.

Statistike govore da je prosečna starost vozila u Srbiji 17 godina.

"Za bezbednost saobraćaja, za državu, za naše građane, sve, koji čak i ne voze, bitno je da ta vozila budu bezbednija, ali u smislu ekologije. Odnosno da imaju manje štetnih izduvnih gasova i tako, da bude veći Euro standard, da ne bude 2 ili 0, nego da bude bar 4 ili 5", rekao je Milan Vujanić, profesor sa Saobraćajnog fakulteta.

Sa druge strane, govori se o uvođenju Euro 4 standarda kao ograničenja za uvoz polovnih automobila, a kao razlog se navode ekologija i bezbednost. Davanjem ovakvih olakšica to se direktno destimuliše. Visina poreza se određuje prema kubikaži vozila.

"Stimulisanjem nabavke starijih automobila mi u stvari pokrivamo onaj deo tržišta u kome oni ljudi (koji nemaju dovoljno sredstava da kupe nov auto, vrednosti 9, 10, 15 hiljada evra,) mogu da za 5 ili 6 hiljada evra kupe auto koji zadovoljava, bolji je od naših standarda i proseka sad, ali nije u vrhu standarda, jer mi za to nemamo pare", objašnjava on.

Bez obzira na olakšice prema starosti vozila, nepravde i dalje ima. Za potpuno nov BMW sa motorom od 2000 kubika, čija je cena 60 hiljada evra, porez iznosi 11 hiljada dinara. Za Reno Lagunu sa dizel motorom od 2,2 ,star 12 godina, sa popustom porez iznosi 33 hiljade dinara.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti