O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Probija se najteže - prvi asfalt u tunelu Predejane
31. Januar 2018. godine
Počelo je asfaltiranje tunela Predejane na jednoj od najtežih deonica Koridora 10.
Milovan Bekrić, pomoćnik direktora Koridora Srbije, kaže da će u naredna tri do četiri dana biti završen prvi sloj asfalta u desnoj cevi tunela.

Bekrić napominje da taj rok zavisi od vremenskih uslova, te kaže da su radnici na ovoj deonici južnog kraka auto-puta E-75 prethodnih dana zatvorili tunel s obe strane kako bi se postigla optimalna temperatura za asfaltiranje, te dodaje da će se, ako bude topao januar, asfalt postavljati svakog dana.
Tanjug/Zoran Žestić
Tanjug/Zoran Žestić

Kaže da se koristi svaki sat da se izvedu mašine i radnici tokom ovog neuobičajeno toplog januara za rad u tunelu, jer je reč, kako navodi, o osetljivom poslu, za koji je neophodno da temperatura bude između pet i deset stepeni u tunelu.

"Da bi se radovi obavljali svaki dan nesmetano potrebno je da u tunelu bude između pet i deset stepeni jer o svemu možemo da pričamo i tražimo određena rešenja, ali o kvalitetu radova na ovako strateškim objektima i projektima nema govora i diskusije", jasan je Bekrić.
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kao garant sigurnosti i da se sve radi po protokolu u skladu sa pravilima struke, napominje da radove prate dve laboratorije i da se posle svakog dana asfaltiranja uzimaju uzorci asfalta koji se odmah laboratorijski ispituju.

"Ako postoji potreba za nekom korekcijom, koriguje se ono što eventualno nije u redu. Za sada, sve je po protokolu i po pravilima struke", kaže Bekrić.
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodaje da se, uporedo sa asfaltiranjem u desnoj cevi tunela, izvode i pripreme za asfaltiranje u levoj, što će, kako navodi, ako vremenske prilike dozvole, omogućiti da u kratkom roku radnici započnu sa asfaltiranjem i tog dela tunela.

Napominje da je ceo tunel siguran i bezbedan, da su otklonjeni problemi iz aprila prošle godine i klizište koje je usporilo radove i kaže da će se nakon završetka kompletnog asfaltiranja tunela započeti sa postavljanjem svetlosne i druge signalizacije.

Inače, tunel Predejane je dug jedan kilometar i deo je deonice Grdelica - Caričina dolina, ukupne dužine 11,8 kilometara. Radovi se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke (EIB), ugovorena vrednost radova je 15,2 miliona evra, a izvođač je bugarska firma "Alijansa 10".

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti