O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Evo kako varaju svaki dan u marketima
05. Februar 2018. godine
Pri kupovini hrane neophodan je dodatni oprez, jer trgovci mogu lako da vas prevare.
Trgovci će ono što žele ili moraju prvo da prodaju staviti na police, najbliže kupcu i to uvek u visini očiju.

Proizvodi na takvim mestima prodaju se i po 30 odsto višoj ceni. Jedino je čokolade, kekse, bombone i ostale poslastice moguće videti na nižim policama, ali i to je s razlogom.

Deca su niža i gledaju niže. Zato proizvođači plaćaju trgovcima da njihove artikle stave na “privlačna” mesta, piše "24sata.hr".

Na kupovinu tera i veće pakovanje, ali u jednom od četiri slučaja veće je bilo i skuplje, pokazuje američka studija. Na primer, proizvod od 100 g bio je skuplji nego dva pakovanja od 50 g. A promotivne cene često su samo trikovi koji podstiču ljude da kupe ono što im ne treba.

Zamke ne prestaju ni kada mislite da ste gotovi s kupovinom. Energetska pića, “jeftine” čokoladice, bomboni kao i povoljni upaljači stoje uz kasu, za impulsivne kupce koji ne mogu da im odole dok čekaju u redu.

Bacite oko 12 odsto kupljenih proizvoda

Ako kupujete na akcijama proizvode koji vam nisu potrebni i gomilate ih, na kraju ćete baciti oko 12 odsto kupljenog.

Gotova hrana "krade" novac

Pripremljeno meso, salate kao i zapakovano voće i povrće možda štede vreme, ali su često višestruko skuplji. Zdravije i jeftinije je kupiti obično meso i sam ga marinirati.

Pogledajte najviše i najniže police

U najnižim i najvišim redovima polica često stoje artikli proizvođača koji nisu najpopularniji, ali su često puno jeftiniji od poznatih brendova.

Budite svoj majstor

Umaci za testeninu velikih proizvođača posebno su skupi, ali uz ekstrakt paradajza, malo belog luka, bibera i pečuraka moguće je proći ukusnije i višestruko jeftinije.

Zavirite u drugi red

Već je uobičajena praksa da proizvode koji nisu najsvježiji ili kojima je gotovo istekao rok trajanja stavljaju u prvi red polica kako bi kupce naveli da kupe upravo njih.

Pripazite šta piše na etiketi

Proizvođači se uvek trude da menjaju ambalažu proizvoda kako bi izgledala što atraktivnije i povoljnije. Ali iako je ambalaža veća, to ne znači da sadrži jednako proizvoda.

Više kupujemo ako više vidimo

"Što više kupac vidi, više će i kupiti", napominje Marion Nestle, autor knjige “Šta jesti”. Zato trgovine mleko, koje svima treba, često smeste na kraj kako bi kupci na putu do njega prošli kraj mnogih polica.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti