O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Oprečni stavovi Rusije i SAD o situaciji na Kosmetu
08. Februar 2018. godine
Ambasadori članica Saveta bezbednosti UN su na sednici posvećenoj Kosovu pozvali Beograd i Prištinu da nastave razgovore.
Ipak, oni su izneli oprečne stavove o situaciji na Kosovu deset godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Oni su na sednici u sedištu UN u Njujorku, na kojoj je predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša bili saglasni u osudi ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, ali i o značaju sprovođenja dosadašnjih dogovora Beograda i Prištine radi mira i stabilnosti u regionu.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da 10 godina nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti "sponzori tog projekta" treba da razmisle o posledicama te mere, ocenivši da "danas nema jasne perspektive" Kosova, a da su kosovski zahtevi za članstvo u nekoliko međunarodnih institucija odbijeni.

"Postoje veliki problemi u pokrajini i međunarodna zajednica mora da ih blisko nadgleda", rekao je Nebenzja, upozorivši na probleme s korupcijom i organizovanim kriminalom, "katastrofalnu" ekonomsku situaciju i nizak nivo bezbednosti.

On je rekao da je očekivanje da će broj država koje priznaju nezavisnost Kosova rasti "bez temelja", a da su pojedine zemlje čak i povukle priznanje.

Predstavnik Rusije je podsetio da Priština ne poštuje dogovor o stvaranju Zajednice srpskih opština (ZSO), ističući da su zvaničnici EU "tolerantni na tu stagnaciju", da još nema jasnih naznaka kada će Specijalni sud za zločine OVK početi da radi, a da istovremeno Beograd pokazuje spremnost za nastavak dijaloga i kompromis.

Upozorio je na opasnost koju predstavlja povratak radikalnih islamista iz Sirije i Iraka, navodeći da to predstavlja veliki rizik za Balkan, ali i za celu Evropu.

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli ocenila je da je situacija na Kosovu u poslednjih deset godina poboljšana, da "multietnička demokratija na Kosovu" jača, ali da uvek ima mesta za napredak, dodajući da SAD žele "pravi mir".

Ona je rekla da Beograd i Priština treba "što pre" da postignu sporazum o normalizaciji odnosa, dodajući da je to "dobitak za obe strane".

"Naredni meseci su ključni, a benefiti jasni", kazala je Niki Hejli.

Ona je rekla i da SAD osuđuju ubistvo Olivera Ivanovića, da su ponudile pomoć kosovskim insititucijama, ali i da veruju da je Kosovo sposobno da reši taj slučaj.

Predstavnik Kine Vu Haitao je istakao da Rezolucija 1244 treba da bude "pravna baza" i dodao da Kina poštuje suverenitet Srbije.

On je rekao i da Kina pozdravlja dijalog na visokom nivou i da se nada da će Beograd i Priština primeniti dogovore i doći do međusobnog pomirenja i trajnog rešenja koji bi bio u interesu obe strane.

Predstavnik Kine je rekao da je interes naroda na prvom mestu i dodao da Kina podržava rad Misije UN na Kosovu i Metohiji.

Predstavnica Francuske Ana Gegen je pozvala kosovske vlasti da počinioce ubistva Olivera Ivanovića što pre privedu pravdi.

Ona je kazala da je 10 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova "Francuska na strani Kosova i izgradnji institucija".

"Ovo je priča o uspehu, ali veliki deo tek treba uraditi. Kosovo može računati na našu podršku", rekla je Ana Gegen.

Britanski ambasador pri UN Majkl Rajkroft rekao je povodom 10 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova da je ostvaren napredak i da Kosovo ima ekonomski rast.

"To nije ista zemlja kao pre 10 godina kada je uspostavljen Unmik", rekao je predstavnik Velike Britanije, dodajući da izgradnja demokratije zahteva vreme.

On je pozdravio izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija koji je kazao da se neće ukinuti Specijalni sud za zločine OVK, ali i pozvao vlasti da reše slučaj ubistva Olivera Ivanovića.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti