O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ako ETF odbije, novi fakultet za računarstvo
07. Mart 2018. godine
Biće osnovan novi fakultet za računarstvo ukoliko se sa ETF-om ne postigne dogovor o osnivanju bočne Katedre za informacione tehnologije.
To je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević.

On kaže da "priča sa ETF-om još nije završena", ali ako se to ne desi da se razmatraju i druge opcije kao što je osnivanje novog fakulteta.

"Za sada smo razgovarali da lokacija novog fakulteta bude na Novom Beogradu, da to bude moderna zgrada od 11.000 kvadrata. To ne radimo za naredne dve godine, to je budućnost. Još je rano govoriti o mogućim kvotama koje bi bile na tom fakultetu“, rekao je Šarčević za Tanjug nakon panela o obrazovanju na Kopaonik biznis forumu.

Podseća da su svi fakulteti u Srbiji koji imaju IT smerove povećali kvote za 756.

"Ove godine očekujemo još veći broj fakulteta da se priključi, čak i isturenih odeljenja, ali i fakulteti kojima nije osnovna delatnost informatika, ali je sekundarna, kao što su određeni programi Učiteljskog fakulteta, Ekonomskog“, zaključio je ministar.
"Jeftiniji udžbenici od naredne školske godine"

Ministar Mladen Šarčević kaže da će novi Zakon o udžbenicima, koji će do kraja marta biti usvojen, omogućiti da udžbenici budu jeftiniji od naredne školske godine.

"Distribucija će ići preko djačkih zadruga što će obezbediti da udžbenici budu jeftiniji bar za 15 odsto. Zakon predvidja i digitalne udžbenike koji će biti jeftiniji, ali je predvidjeno i šta je obavezan set, da se roditelji ne bi opterećivali suvišnim dodatnim materijalima", rekao je ministar.

On je rekao da će dodatni materijali biti distribuirani školskim bibliotekama koje su poslednje dve godine ojačane.

Osim zakona o udžbenicima u martu će u skupštinsku proceduru ući zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija, kao i zakon o inspekcijama.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti