O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Svi iz ex YU okrenuli leđa osim Srbije: Ostaje li 5.000 RSD
13. Mart 2018. godine
Banke u Srbiji nemaju nameru da promene maksimalan iznos na čeku od 5.000 dinara.
Iznos se neće promeniti, iako je prošlo više od deset godina od poslednje promene limita na čeku, kada je "donja crta" sa 150, podignuta na 200 dinara, a iznos povećan sa tri na pet hiljada dinara.

Namera Narodne banke Srbije (NBS) kao i bankarskog sektora u zemlji je da se ček pošalje u prošlost te da se poveća plaćanje karticama, što potvrđuju podaci da je iz godine u godinu sve manje onih koji ispisuju nekada jedan od najpopularnijh "platnih kartona".

Od nekadašnjih zemalja SFRJ, praksu limitiranih čekova, po kojima banke garantuju isplatu, nastavila je jedino Srbija, dok su banke u svim bivšim republikama prestale da izdaju garantovane čekove.

"Za sada nema nikakvih nagoveštaja ni inicijativa sa strane banaka za izmenu važećih limita", kažu u Udruženju banaka Srbije (UBS), koje propisuje visinu iznosa po jednom čeku.

I maksimalni iznos pojedinačnog čeka za isplatu u gotovini kod drugih banaka i pošta i dalje će iznositi 3.000 dinara, dodaju u UBS.

Od 2013. godine, među realizovanim čekovima najveći broj njih je korišćen za plaćanje roba i usluga, dok se neznatan broj, svega 0,25 procenata, u prošloj godini koristio za podizanje gotovine.

Takođe, u proteklih pet godina broj realizovanih čekova je gotovo prepolovljen, a podaci NBS pokazuju da smo za godinu dana čekovima kupili robu i usluge u vrednosti od 34,65 milijardi dinara.

Međutim, iako NBS "gura" DinaCard, čekovi se i dalje drže, što pokazuje da je prošle godine ispisano više od 7,7 miliona čekova.

Statistika pokazuje trend smanjenja kako broja realizovanih čekova tako i ukupne vrednosti čekova tokom godina, a prosečna vrednost po jednom čeku u prošloj godini iznosila je oko 4.400 dinara, navode u NBS.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti