O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Zadovoljni smo pojašnjenjem Pentagona, evo i transkripta
16. Mart 2018. godine
Zadovoljni smo što je pojašnjeno da, izjava generala Skaparotija, da ga "Srbija unutar Balkana najviše brine po pitanju ruskog i uticaja", nije stav Pentagona.
To je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije.

Ministarstvo u saopštenju navodi i da zbog objektivnog informisanja javnosti, a kako bi sprečilo različita tumačenja, prilaže deo video snimka, kao i deo transkripta obraćanja generala Skaparotija pred Odborom za oružane snage Senata SAD, 8. marta 2018. godine na engleskom i prevod na srpskom jeziku.

Saopštenje, transkripti i video-snimak objavljeni su i na sajtu Ministarstva odbrane.
Transkript izjave generala Skaparotija

Ministarstvo odbrane Srbije objavilo je prevod na srpski izvoda iz izlaganja komandanta Evropske komande SAD, generala Kurtisa Skaparotija, pred Odborom za oružane snage Senata SAD, 8. marta 2018. godine.

Senator Džin Šahin (Nju Hempšir): "Dakle, ako pogledate potencijal zloupotrebe u budućnosti u drugim delovima Evrope, gde vidite ... gde ste najviše zabrinuti za buduće mešanje Rusije?"

General Skaparoti: "Oni su uključeni u svaki (geografski) aspekt Evrope na jedan ili drugi način. Područje koje me danas brine, zapravo, je Balkan. To je područje u kome je napor međunarodne zajednice, a naročito Sjedinjenih Država... gde smo bili u stanju da održimo stabilnost tamo. Počeli smo da radimo na demokratskom upravljanju i da to ojačavamo, ali Rusija radi na Balkanu. Mislim da moramo pratiti to područje. To je područje na koje, u smislu diplomatije, moramo da se malo usredsredimo, po mom mišljenju. I mi moramo nastaviti reformu bezbednosti i izgradnju naših sposobnosti koje smo kao međunarodna zajednica tamo angažovali; Balkan, to je oblast u kojoj bismo mogli imati neke probleme u budućnosti."

Senator Džin Šahin: "Spomenuli ste diplomatske napore ... I koliko je važno da imamo ove robusne diplomatske i ekonomske napore na Balkanu?

General Skaparoti: "Mislim da je to ključno. Oni smatraju da diplomatski napor i prisustvo, iskreno, to ljudi vide kao jedan od načina da se utvrdi da li je Zapad ozbiljan u vezi sa njihovom željom da budu deo tog Zapada. Dakle, to uključivanje, mislim, je fundamentalno."
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Senator Tom Koton (Arkanzas): "Hvala predsedavajući, hvala i Vama generale Skaparoti. Želeo bih da Vam se zahvalim što ste nam se još jednom pridružili, i hteo bih da nastavim razgovor o Balkanu od koga ste počeli sa senatorkom Šahin. Iako se fokusiramo na Baltik, jer su to isključivo zemlje NATO-a, mislim da ih njihov status u NATO-u verovatno čini stabilnijim u pogledu direktne pretnje koju Rusija predstavlja ... a na Balkanu postoje i brojne zemlje koje ne pripadaju NATO-u ... Da li biste mogli biti konkretniji i reći nešto više o tome koja zemlja na Balkanu vas brine po pitanju ruskog mešanja i uticaja?"

General Skaparoti: "O, ja mislim Srbija. Konkretno, postoji, postoji neka veza..."

Senator Tom Koton: "Baš Srbija? Ili Republika Srpska?"

General Skaparoti: "Srbija, pa, reći ću vam da je to Srbija kao država, ali i srpsko stanovništvo unutar Balkana. Očigledno postoji istorijska veza i nakolonost ... ali zbog toga postoji i bolja prilika za ruski uticaj. I oni to koriste u smislu dezinformisanja, uticaja na tu populaciju, u nekim slučajevima se javlja „efekat prelivanja”, verovatno na liniji Srbija u odnosu na Kosovo ili u tripartitnoj vlasti Bosne i Hercegovine. I to je moja briga. Video sam povećanje toga za godinu i po dan otkad sam na ovom poslu".

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti