O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Svečano otvoren 15. Beogradski festival igre
19. Mart 2018. godine
Petnaesti Beogradski festival igre, svečano je otvoren u Sava Centru nastupom izraelske kompanije "Vertigo", koja se domaćoj publici predstavila komadom "Jedan, jedan i jedan" u koreografiji Noe Verthajm.
Nakon spektakla trupe iz Tel Aviva, koja je po prvi put gostovala u našem regionu, organizatori Beogradskog festivala igre i generalni pokrovitelj festivala kompanija Vip mobile, priredili su tradicionalni koktel za brojne predstavnike kulturnog i javnog života.

Ovogodišnje izdanje festivala otvorila je koreografkinja i umetnička direktorka trupe "Vertigo", Noa Verthajm, koja je pozvala publiku da uživa u 24 koreografske postavke 15 kompanija iz 14 zemalja. Zvaničnom otvaranju festivala, prethodila je predstava "Veliki krotitelj" Dimitrisa Papajoanua, dobitnika ovogodišnje nagrade "Jovan Ćirilov“.

"Ovogodišnji festival nosi slogan ’Prestonica’ što jasno stavlja do znanja da je jubilarni festival i ove godine centar umetničke igre u regionu, ali i šire. Beograd je zahvaljujući ovom festivalu postao važna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove u oblasti umetničke igre i pozorišta. Pred nama su potpuno nova koreografska izdanja i nastupi kompanija iz čitavog sveta, koje smo dugo čekali da ugostimo. Zadatak festivala je uvek isti - da publici koja prati umetnički igru i dolazi sa velikim očekivanjima svake godine, otkrije nešto novo i do sada neviđeno.

"Kompanija Vip mobile je već jedanaest godina deo Beogradskog festivala igre, sa kojim smo se zajedno razvijali i širili svest o značaju kulture i igre, čime smo doprineli da Srbija postane domaćin jedne od najznačajnijih plesnih manifestacija u Evropi i nastavi da gradi sliku o sebi kao prestonici umetnosti“, istakao je Dejan Turk, generalni direktor kompanije Vip mobile.

Kao dugogodišnji pokrovitelj festivala, Vip mobile daje veliki doprinos razvoju umetničke igre u Srbiji kroz projekte kao što je nagrada "Vip poziva“, koja je ove godine imala dva laureta – balerinu Galu Jovanović i prvaka baleta, pedagoga i balet majstora Baleta atinske Nacionalne opere Aleksandra Neškova.

Više informacija o ovogodišnjem izdanju Beogradskog festivala igre kao i kompletan program možete pogledati na linku www.belgradedancefestival.com.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti