O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Beograd počinje da se brani od poplava, pod vodom i Ada
20. Mart 2018. godine
Ulaz motornim vozilima u zoni Kule Nebojša od ranih jutarnjih sati biće zabranjen zbog uvođenja redovne odbrane od poplava.
Kako se navodi u saopštenju Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, redovna odbrana od poplava u ovoj zoni uvedena je 18. marta od 7.00 sati. Pod vodom je i biciklistička staza na Adi Ciganliji, javlja reporter TV Prva.

Apelovano je na sugrađane čija se vozila nalaze u zoni Kule Nebojša da ih izmeste.

Podsetimo, vodostaj Save u Beogradu juče je bio 473 centimetra, a redovna odbrana od poplava je na pet metara. Da Sava opasno nadolazi vidljivo je i golim okom i svi koji su se još juče prošetali do Ade Ciganlije mogli su da vide da je pitanje časa kada će voda u marini preplaviti biciklističku stazu. Što se danas i dogodilo.

Prema podacima RHMZ, vodostaj Save bi u petak trebalo da bude oko 503 centimetra, što je ipak daleko od granice vanredne odbrane od poplava na 600 cm.

Kada je Dunav u pitanju, on raste nešto umerenije - u Zemunu je trenutno na "koti 512".

U petak bi Dunav trebalo da dogura do 545, odnosno pet centimetara ispod granice redovne odbrane od poplava (granica vanredne odbrane je na 650 cm), preneo je "Blic".

Što se tiče vodostaja ostalih reka u Srbiji, u dolini Velike Morave, kako kažu iz Sektora za vanredne situacije Pomoravskog okruga, oni su porastu ali za sada ne postoji pretnja da će se reke izliti, osim Resave. Ta reka je u ataru sela Subotica poplavila jednu kuću i oko 20 hektara oranica. Resava je, prema izveštaju Hidrometereološkog zavoda Srbije, kod Svilajnca dostigla nivo od 227 centimetara i od juče je porasla 70 centimetara, kod manastira Manasija, kod Despotovca je 114 centimetara i opala je za pet centimetara.

Vodostaj Velike Morave je kod Varvarina 140 centimetara, 23 centimetra veći od juče, kod Ćuprije 265 centimetara i veći je 17 centimetara, kod Bagrdana (Jagodina) je 389 centimetara i veći je za sedam centimetara. Vodostaj reke Lugomir, koja je Jagodinu poplavila 2014. godine, je 113 centimetara i veći je za šest a Belice, kroz Jagodinu, 54 i za četiri centimetra veći.

Zbog rasta vodostaja Save u pojedinim delovima Hrvatske već danima je situacija alarmantna. Sava je kod Jasenovca juče probila višedecenijski rekord, a i taj je jutros pomeren jer je vodostaj reke bio na 928 centimetara. Opširnije u posebnoj vesti.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti