O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Bura zbog bilborda o srpskoj vojsci, "falsifikat istorije"
25. April 2018. godine
Bilbordi koje su postavile budvanske vlasti na kojima se slavi "oslobodilački ulazak srpske vojske 1918. godine u Budvu", uzburkali su strasti u Crnoj Gori.
Stogodišnjica oslobođenja Budve predstavljena je na način koji nije verodostojan, saopšteno je iz Ministarstva kulture Crne Gore.

Na bilborduma se, kako piše, obeležava "sto godina ponosa i slave" i navodi se "na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 1918. Postavi opština Budva"

"Najsvežijom propagandom na području Budve, pre svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorijskoj faktografiji. Ono što je nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore", kazali su iz Ministarstva, prenosi RTCG.

Prema njihovim rečima, svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju kako je “oslobođenje Budve”, zapravo, predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija nijedne druge države.

"Istine radi, faktografija govori kako se, pri povlačenju austrougarske vojske, jedini kontakt jugoslovenskih trupa sa njima na području Crne Gore dogodio u borbama oko Podgorice, 17. i 18. oktobra (“Ujedinjenje Crne Gore i Srbije 1918”, Dimitrije Vujović, Podgorica, 1962)".

Iz Ministarstva navode da svi istorijski podaci nedvosmisleno govore da su srpske trupe u Budvu ušle tek po povlačenju austrougarskih, "pa o tom činu nije moguće govoriti kao o oslobođenju u bilo kojoj formi. Naprotiv".

"Stoga, apsolutno je nedostojno i neumesno vršiti reviziju događaja koji su deo crnogorskog kulturnog i istorijskog bića, pa bilo to i putem bilborda", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju da je obmanjivanje putem oglašavanja, shodno pozitivnim pravnim propisima, krivično delo i najavljuju da će u slučaju da nadležni lokalni organi ne preduzmu ništa, pokrenuti procedure u cilju utvrđivanja odgovornosti.

"Falsifikovanje istorijskih činjenica društveno je neodgovoran i neprihvatljiv postupak, a Ministarstvo kulture Crne Gore neće nijemo posmatrati taj i slične postupke", zaključuje se u saopštenju crnogorskog ministarstva.

Koordinacioni odbor Crnogorskog pokreta Kotor je Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podneo krivičnu prijavu protiv NN lica, vlasnika bilborda i opštine Budva, kao zakupca, zbog krivičnog dela povrede ugleda Crne Gore, kao i zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, saopštio je Đorđe Kustudić, koordinator Koordinacionog odbora Crnogorskog pokreta Kotor.

Kako navodi, na bilbordima, kroz grad i pored Jadranske magistrale, Opština Budva je postavila plakate koji veličaju okupaciju Crne Gore 1918. godine.

“Na jednom plakatu nalazi se fotografija srpske kraljevske vojske u nastupanju, a bliže donjem levom uglu, velikim masnim slovima piše: “1918 sto godina ponosa i slave 2018”. Na dnu plakata, u tri reda, ispisano je: “Na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918. Postavi opština Budva”. Na samome dnu, na plavoj pozadini, skoro po širini plakata, velikim slovima ispisana je parola: “Sto godina od velike pobjede u Prvome svjetskome ratu”. Na drugom plakatu dominira fotografija Leontija Mitrovića. Ispod, u tri reda piše: “Iguman Leontije Mitrović, ratnik balkanskih ratova i Velikoga rata, sabraćom u proboju Solunskoga fronta”. Bliže donjem levome uglu, masnim slovima piše: “1918 sto godina ponosa i slave 2018″. Na samome dnu, na plavoj pozadini, skoro po širini plakata, velikim masnim slovima ispisana je parola:”Sto godina od velike pobjede u Prvome svjetskome ratu””, podseća Kustudić.

Prema njegovim rečima, plakat izlaže poruzi Budvu, odnosno, Crnu Goru, veličajući njenu okupaciju koju su, na Mitrovdan, 8. novembra 1918. godine, i tih dana izvršile Srpske trupe, piše portal CDM.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti