O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Zbogom dizelašima: Zvanično zabranjeni na ulicama
01. Jun 2018. godine
Hamburg je postao prvi grad u Nemačkoj koji je uveo zabranu na promet vozila sa dizel motorima na pojedinim saobraćajnicama.
Zabrana, koja će ostati na snazi sve dok se kvalitet vazduha u gradu ne poboljša, primenjivaće se na dve deonice ukupne dužine 2,2 kilometra, prenosi agencija AP.

"Naš cilj i naša odgovornost je da zaštitimo građane od isparenja štetnih gasova", izjavio je hamburški senator za životnu sredinu Jens Kerstan.

Zabrana će, kako dodaje, važiti sve dok federalna vlada ne primora automobilske kompanije da instaliraju nove sisteme za čišćenje izduvnih gasova u stara dizel vozila, čemu se proizvođači protive.

U ekološkoj organizaciji Grinpis se nadaju da će i drugi nemački gradovi slediti primer Hamburga, ali i gradova kao što su Kopenhagen i Amsterdam u preispitivanju svoje saobraćajne politike.

Vrhovni administrativni sud u Nemačkoj je u februaru načelno dozvolio gradovima uvođenje zabrane prometa vozilima na dizel pogon u svrhu smanjenja količine ugljen-dioksida u većim gradovima.

Izvor: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti