O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Beograd -- Norveška premijerka Erna Solberg, koja stiže u posetu Srbiji, izjavila je u intervjuu za "Politiku" da je nordijski model saradnje moguć i na Balkanu.

Povodom ocene predsednika Aleksandra Vučića da bi budući odnosi Srbije i Hrvatske trebalo da podsećaju na odnose Norveške i Švedske, ona je rekla da je uzajamno poverenje tajna uspeha saradnje nordijskih zemalja, kao i da je to poverenje rezultat saradnje u prošlosti.
"Fokusirali smo pažnju na pitanja kako unaprediti život naših naroda u budućnosti. To je bio recept uspeha nordijske saradnje i mislim da bi on takođe bio delotvoran i na Balkanu", istakla je Erna Solberg.
Upitana o poslovnoj klimi u Srbiji, s obzirom da Telenor napušta našu zemlju, ona je precizirala da ta norveška kompanija napušta jugoistočnu Evropu jer je neko drugi hteo da otkupi njeno poslovanje, što je opipljiv pokazatelj vere u ovaj region.
Prema njenim rečima, interesovanje norveških kompanija da investiraju u Srbiju potvrđuje da su reforme koje su preduzete u poslednjih nekoliko godina popravile poslovnu klimu.
"Srbija nije članica ni EU ni NATO, još treba da uradi posao koji se tiče vladavine prava, a nerešeni su i odnosi sa Kosovom. Kada sve to uzmemo u obizir, Srbija se sasvim dobro snalazi i po pitanju privlačenja investitora. U svakom slučaju sigurna sam da će i dalje reforme koje će Srbiju dovesti bliže članstvu u EU, posledično privući i više investicija", naglasila je Solbergova.
Na pitanje o Briselskom dijalogu, koji je u ćorsokaku "najviše odbijanja Prištine da ispuni obavezu o formiranju Zajednice Srpskih opština", ona je rekla da se sve preuzete obaveze moraju ispuniti, "ali neke od njih se drugačije interpretiraju u Srbiji i na Kosovu", zbog čega je još važnije da se nastavi sa pregovorima pod okriljem EU.
"I Srbija i Kosovo imaju mnogo toga da dobiju od normalizaciije odnosa. Predsednik Vučić je doneo mudru odluku da otvori nacionalni dijalog o Kosovu. Trenutna situacija stvara nestabilnost u regionu i unazađuje obe zemlje, i politički i ekonomski", kaže norveška premijerka.
Upitana kojim oblastima u Srbiji je najpotrebnija norveška finansijska podrška, ona je rekla: "Glavni prioritet je da se poprave socijalni i ekonomski uslovi u Srbiji, naročito u siromašnijim delovima zemlje. Nezaposlenost, siromaštvo i nezadovoljavajuće osnovne javne službe utiču na živote brojnih gradjana Srbiije i nadam se da će program 'Norveška za tebe' unaprediti svakodnevicu u siromašnijim lokalnim zajednicama."
Prema njenim rečima, sledeći važan prioritet je stvaranje potrebnih uslova za digitalizaciju. "Ana Brnabić ima veoma velike ambicije po tom pitanju. O tome smo razgovarale kad je krajem prošle godine posetila Norvešku. Kao nastavak ove ideje mi ćemo zajedno raditi na kreiranju okvira za uspostavljanje elektronske uprave u Srbiji kako bi se zaštitile i infrastruktura i podaci", navela je Erna Solberg. Ona je dodala da će se pojačati i saradnja u borbi protiv sive ekonomije.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti