O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Vlada Srbije u službi građana, da je jako zadovoljna rezultatima rada i da su u prethodnih godinu dana pomerili unapred i društvo i zemlju. Vlada ostaje posvećena dijalogu kao jedinom načinu do održivog kompromisa, a najvažniji spoljnopolitički cilj Srbije je punopravno članstvo u EU, rekla je.
Ona je, tokom svečanosti u Subotici povodom 365 dana rada Vlade na čijem je čelu, rekla da su cela Vlada Srbije i svi ministri radili vredno i posvećeno i da su brojne rezultate postigli kao tim.
"Važno mi je da kažem da smo mi ovde Vlada Srbije jedan isti tim sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa njegovim timom i da zajedno nastavljamo reforme koje su pokrenute u mandatu njegove vlade", rekla je Brnabić.
Ona je istakla da je Vlada nastavila predano da radi na najvažnijem spoljnopolitičkom cilju - punopravnom članstvu u EU, da je ostala posvećena i razvoju medjunarodnih odnosa, i da su Srbiju u proteklih godinu dana posetili brojni važni lideri, što dovoljno govori o ugledu Srbije u svetu.
Kazala je da je šest zemalja povuklo odluku o priznanju takozvane države Kosovo i istakla da Srbija ostaje dosledna politici u odnosu na Kosovo i Metohiju, i iskrenom dijalogu kao jedinom načinu dolaska do održivog kompromisa.
Premijerka je podsetila da je Srbija na “Duing biznis” listi Svetske banke zauzela 43. mesto od 190 zemalja, “što je najbolja pozicija ikada”, kao i da je Svetska banka Srbiju proglasila liderom u sprovodjenju reformi u Jugoistočnoj Evropi.
Kako je istakla, u narednoj godini mandata Vlada Srbije radiće na bržem rastu ekonomije, životnom standardu građana, digitalizaciji, modernizaciji društva, nastavku reforme obrazovanja, zdravstvu, vraćanju kulture u život, evropskim integracijama i regionalnoj stabilnosti i saradnji.
Brnabić je istakla da Vlada radi u službi gradjana i podsetila da su tokom 365 dana njene Vlade povećane penzije i plate u javnom sektoru, da su nastavljene ekonomske reforme, reforma javne uprave, održana je finansijska disciplina i nastavljeni važni infrastrukturni projekti, u putni i železnički saobraćaj je uloženo više od 71 milijardi dinara, završen je Klinički centar u Nišu i otvoreni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti i rekonstruisana galerija Matice srpske u Novom Sadu.

Potrebno da vlada pruži podršku Vučiću u vezi s Kosovom
Premijerka kaže i da nikada nije rekla da je nezadovoljna radom ministara, već da je govorila da se može raditi bolje, ali da je u trenutku kada postoji ofanziva o pitanju Kosova potrebno da Vlada pruži svu podršku predsedniku Republike.
Odgovarajući na pitanje zašto rekonstrukcija čeka rešenje pitanja Kosova, ako se ne radi dobro, Brnabić je rekla da je u trenutku kada se govori o Kosovu neozbiljno pričati o rekonstrukciji.
"Možemo da radimo bolje, ali sam ja u potpunosti zadovoljna radom vlade", rekla je Brnabić i napomenula da ima onih koji bi želeli da se govori o rekonstrukciji, "našem svađama", ali Vlada će istati jaka, Srbija će biti jaka.
Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svim članovima njenog kabineta u Subotici predočila da je u prvoj godini mandata pet zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, a da je Srbija otvorila četiti nova poglavlja u pregovorima sa EU.
Brnabić je na kraju svog obraćanja zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kako je rekla, iz sveg srca na podršci i odličnoj saradnji, uz ocenu da je to što rade kao jedan tim, jedna od osnovnih snaga Republike Srbije.
Na kraju je poručila: Dajemo sve od sebe i nastavićemo svaki dan da bi Srbija išla napred i pozvala medije i civilno društvo na konstruktivnost i na kulturu dijaloga.
"Strategija razvoja turizma nije napravljena zbog Er Srbije"
Premijerka je rekla i da Vlada Srbije nije napravila strategiju za razvoj turizma kako bi na taj način podržavala nacionalnu avio-kompaniju Er Srbiju, ali da će nastaviti da je podržava jer je važna za ugled zemlje.
Ona je na pitanje novinara da li je strategija za razvoj turizma napravljena zbog podrške domaćoj avio-kompaniji rekla da je to pitanje "neozbiljno".
"Ne stidimo se što podržavamo nacionalnu avio-kompaniju jer je ona važna za ugled zemlje i nastavićemo da je podržavamo po svim pravilima zaštite konkurencije", rekla je Brnabić.
Strategija razvoja turizma, prema njenim rečima, daje dobre rezultate jer je povećan broj turista, a Er Srbija je zaslužna što je beogradski aerodrom postao regionalni aerodrom.
Er Srbija će, kako je rekla, iz godine u godinu biti sve profitabilnija, a razgovara se i sa drugim kompanijama.
"Razgovarala sam sa predstavnicima kompanije Rajaner i oni će dati svoju ponudu", rekla je Brnabić.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti