O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Jačanje veza NATO i Srbije je korisno za Atlantski savez, Srbiju i ceo region, poručili su lideri NATO u zajedničkoj izjavi u Briselu i "pozdravili stalni napredak u izgradnji partnerstva NATO-Srbija i podržali politički dijalog i praktičnu saradnju u tom cilju".
"Mi ponovo ističemo potrebu stalnog napretka u dijalogu Beograd-Priština, uz posredovanje Evropske unije, koji treba da vodi ka sveobuhvatnom sređivanju odnosa, uključujući oblik pravno obavezujućeg sporazuma", predočili su čelnici Atlantskog saveza.
"Podstičemo obe strane", naglasili su oni, "da ubrzaju napore za normalizaciju odnosa i potpuno sprovođenje postignutih dogovora".
U dokumentu zasedanja se naglašava da je "Zapadni Balkan područje od strategijskog značaja, kako je to pokazala i naša duga povest saradnje i operacija u tom regionu".
"Potpuno smo posvećeni stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana", navode lideri Atlantskog saveza, dodajući da će u tom cilju tesno sarađivati s tamošnjim državama.
Oni su rekli da su vrata NATO otvorena za sve države koje žele u članstvo, ako za to ispune uslove, što dokazuje i ulazak Crne Gore prošle godine i današnji poziv Makedoniji da počne pregovore o članstvu, čim se sprovode u delo uslovi iz sporazuma Atina-Skoplje o imenu.
Lideri Atlantskog saveza su istakli i da "potpuno podržavaju težnju Bosne i Hercegovine za članstvo", podvukavši da je NATO "predan teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu stabilne i bezbedne Bosne i Hercegovine".
Oni su "pozvali vođe te zemlje da delaju konstruktivno i pokažu političku volju na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine kroz nastavljanje političkih, privrednih i odbrambenih reformi". Takođe su izrazili očekivanja da će se oktobarski izbori u BiH održati po demokratskim standardima, a pozdravili su i napredak u registraciji nepokretne vojne imovine u zemlji.
Vođi NATO su takođe primetili da odluke sudova u BiH "jasno govore da je sva bivša jugoslovenska vojna imovina u toj zemlji vlasništvo države Bosne i Hercegovine", a da "popis nepokretne vojne imovine u entitetu Republike Srpske mora neodložno da se nastavi".
Podrška razvoju bezbednosnih snaga na Kosovu
NATO prisustvo na Kosovu, prevashodno kroz Kfor i uz saradnju s Prištinom i EU, doprinosi zaštiti i bezbednosti celog regiona, poručili su u Briselu lideri Atlantskog saveza i naglasili da će "u sklopu postojećeg mandata podržati razvoj bezbednosnih organizacija na Kosovu".
Čelnici NATO su u Deklaraciji briselskog samita istakli da se taj razvoj bezbednosnih snaga na Kosovu ostvaruje kroz NATO savetodavni i tim za vezu, a naveli su da "primena pojačane interakcije s Kosovom napreduje dobro u smislu dijaloga i praktične saradnje".
"Mi pozdravljamo težnje Kosova da poboljša svoju sposobnost da zajamči zaštitu i bezbednost za sve građane, kao i da doprinese bezbednosti Zapadnog Balkana", poručili su lideri Atlantskog saveza.
Oni su naveli i da će "svaka promena u ustrojstvu NATO snaga" na Kosovu "i dalje biti uslovljena uslovima na terenu, a ne kalendarskim rokovima".
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti