O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
SPC odgovara Đukanoviću: Patrijarh se neće izviniti
25. Jul 2018. godine
Patrijarh SPC Irinej neće se izviniti Crnoj Gori zbog svoje izjave o položaju u kome se tamo nalaze srpski narod i crkva, pišu "Večernje novosti".
Posle bure koju je izazvala patrijarhova tvrdnja da je status Srba u Crnoj Gori nalik onom u NDH, ovo je "Novostima" u utorak rečeno u Patrijaršiji u Beogradu. Time je odgovoreno i predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, koji je javno pozvao patrijarha da demantuje svoje reči.

U sedištu SPC nezvanično pojašnjavaju da je poglavar SPC želeo da naglasi diskriminaciju Srba i Mitropolije crnogorsko-primorske, koju zvanično sprovodi crnogorska država.

Najviše sporova izazvao je patrijarhov odgovor novinaru podgoričkog "Dana" na pitanje s kojom bi istorijskom epohom uporedio položaj Srba u Crnoj Gori.

"Uporedio bih ga sa položajem Srba u Hrvatskoj, u doba NDH. Neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu postoji. Sigurno da to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori", rekao je Irinej.

Na izjavu patrijarha SPC reagovao je i crnogorski premijer koji je optužio Irineja da je zloupotrebio gostoprimstvo u Crnoj Gori, a njegov istup doveo u vezu sa crkvenim protivljenjem pristupanju Crne Gore NATO.

S druge strane, istoričar Aleksandar Raković, iz Instituta za noviju istoriju Srbije, ističe za "Novosti" da patrijarh Irinej nije nimalo pogrešio kada je položaj Crkve i naroda uporedio sa NDH.

"U Crnoj Gori na delu je nastavak 'pravaškog' procesa koji je utemeljio Ante Starčević. Za razliku od vremena kneževine i kraljevine, današnja Crna Gora utemeljena je na antisrpskoj ideji", tvrdi Raković i podseća da predsednik Milo Đukanović danas govori o vraćanju Crne Gore "zapadnom svetu", i to na gotovo isti način kao što je 1941. godine činio Sekula Drljević.

"Ne treba patrijarh da se izvinjava predsedniku Crne Gore. Đukanović treba njemu da se izvini zbog istorijske izdaje srpskog naroda", zajljučuje Raković.

Izvor: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti