O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Poslednje veče u znaku Nika Kejva
15. Jul 2013. godine
Poslednje festivalsko veče obeležio je nastup Nika Kejva, koji je po prvi put na Exitu nastupio zajedno sa svojim bendom The Bad Seeds.
U skladu sa tradicijom da na glavnoj festivalskoj bini pre stranih hedlajnera svoje mesto nađu domaći i regionalni izvođači, veče je otvorio nastup grupe Veliki prezir, koja je svojom, ovog puta dosta žestokom, svirkom razmrdala publiku koja se polako okupljala ispred Main Stage-a.
Poseban specijalitet ovogodišnjeg Exita bio je Bloc Party, koji spadaju u elitu savremene globalne alternativne rok kulture. Nastup harizmatičnog Kele Okerekea i njegovog indie-rock sastava na ovogodišnjem Exit festivalu bio je ujedno i njihov premijerni nastup pred publikom u Srbiji i regionu, zatvarajući začarani krug indie bendova, budući da je Bloc Party jedini bend iz indie plejade koji nije nastupao na Exitu. Uz sjajnu pratnju, Okereke je pokazao širok raspon glasovnih mogućnosti, a ceo koncert je bio dodatno začinjen posebnim osvetljenjem za tu priliku i interesantnim snopovima tankih zelenih zraka koji su šetajući po površini predmeta stvarali utisak da se radi o mnoštvu uskomešanih rojeva svitaca.

U pauzi između nastupa na glavnoj bini, zanimljiv predah se mogao pronaći na JDX Backstage-u, gde je nastupila kantautorka u usponu karijere Ana Ćurčin. Ovaj koncert doneo je nežne i tople pesme poput blagog leta, a na sceni joj se kao specijalni gost pridružio sve popularniji Dušan Strajnić, poznatiji kao Dukat Stray.

Pre nastupa glavnog hedlajnera poslednje večeri usledilo je pravo iznenađanje za posetioce - još jedan spektakularni vatromet, ovoga puta za zatvaranje festivala. Neprikosnoveni kralj alternativnog rocka Nik Kejv izveo je svoje najveće hitove, na radost armije njegovih obožavalaca - kojima je ove godine podario sjajan povratnički album njegove matične grupe Bad Seeds, po imenu „Push The Sky Away“, koga je svetska kritika već ocenila kao jedno od najboljih izdanja ove godine. Svaki njegov koncert, pa tako i ovaj na Exitu, posebno je intenzivan doživljaj o kome se potom dugo priča, a istorija njegovih pojavljivanja u našim krajevima dobar je primer za ovu tvrdnju. Tako je deo naših gradskih lokalnih legendi njegov mitski prvi nastup 1990. u beogradskom SKC-u, u trenutku kad je bio na prekretnici izlaženja iz underground okvira ka opštoj slavi, prepričava i dalje. Mnogo godina kasnije, koncert Nik Kejv and Bad Seeds u beogradskoj Areni 2008. kritika je izabrala za najbolji strani koncert godine u našoj zemlji. Konačno, gostovanje njegovog garažnog rock projekta Grindermen na Exitu 2011, ostaje u pamćenju kao jedan od najeksplozivnijih nastupa svih vremena na Main Stageu.

Izvor: Danas
Foto: B92
Poljska bi mogla da uđe u rat?
20. Mart 2023. godine
Arhiva vesti