O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Sprema se masovni egzodus - iz Srbije i regiona čekaju znak ...
29. Oktobar 2018. godine
U državama Zapadnog Balkana s nestrpljenjem se očekuje novi nemački zakon o useljeništvu, koji će liberalizovati mogućnost dobijanja zaposlenja u Nemačkoj.
Veruje se da će novi zakon još više podstaći odlaske ljudi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, ako u međuvremenu budu ukinute radne vize.

Agencija "Anadolija“, prenosi Sputnik, zatražila je od Ambasade SR Nemačke u BiH informaciju o najavi nemačkih vlasti da se od 1. januara 2019. godine pojednostavljuje proces zapošljavanja radnika sa prostora Zapadnog Balkana u Nemačkoj.

Najavljeno je da Nemačka donosi novi zakon, pa je turska agencija zatražila odgovore na sledeća pitanja: da li će ubuduće biti potrebno pribavljanje radnih dozvola, da li će biti posebno naglašeni profili zanimanja koji će biti obuhvaćeni zakonskim olakšicama, koliko je tokom ove i prošle godine izdato radnih dozvola za rad u Nemačkoj…

"Budući da je novi zakonu o useljeništvu još u ranoj fazi rasprave, molimo za razumevanje da trenutno ne možemo da govorimo o mogućim efektima zakona“, navedeno je u odgovoru Ambasade Nemačke u BiH.

Mnogi građani zemalja Zapadnog Balkana, u kojima su i dalje niske zarade onih koji rade i visok procenat nezaposlenih, u proteklom periodu odlučili su se na odlazak u zemlje Zapadne Evrope, prvenstveno u Nemačku, kako bi pronašli zaposlenje i osigurali egzistenciju sebi i svojim porodicama.

Izvor: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti