O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kanađani pronašli bogatstvo u Srbiji, sada uvode partnera
05. Decembar 2018. godine
Kompanija "Erin ventures" sklopila je ugovor o strateškom partnerstvu sa britanskom firmom "Investko" o daljem zajedničkom istraživanju rude bora u Srbiji.
Kanadska kompanija "Erin ventures" je u regionu Piskanja, nedaleko od rudnika uglja kod Baljevca na Ibru, pronašla rezerve rude bora.

Kako se pretpostavlja, bruto vrednost rude veća je od dve milijarde dolara, po čemu bi se nalazište svrstalo kao treće po veličini u svetu.

U skladu sa odredbama ugovora, "InvestKo" treba da uloži nešto više od 20 miliona dolara za nastavak istraživanja kod Baljevca na Ibru.

Nakon toga, ukoliko bi došlo do otvaranja rudnika, firma iz Velike Britanije, koja je specijalizovana za ovakvu vrstu investicija, bila bi većinski vlasnik u tom rudokopu, pišu "Večernje novosti".

Nakon sklapanja ugovora o strateškom partnerstvu, Ministarstvo rudarstva produžilo je dozvolu za istraživanje "Erinu" do 2020. godine sa opcijom produženja te licence i u naredne dve godine.

Inače, prema prvoj, preliminarnoj studiji izvodljivosti, ovaj rudnik bi mogao da bude u funkciji 21 godinu. U tom periodu, odavde bi moglo da se dobije skoro 12 miliona tona bora.

Izvor: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti