O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nije Evroliga, al' biće teško kao da jeste
20. Decembar 2018. godine
Posle dugo vremena Srbija je imala dva predstavnika u istom evropskom klupskom takmičenju. Zvezda je iz najelitnijeg prešla u ono malo "nebitnije" takmičenje i iako možda nije pokazala klasu doskorašnjeg evroligaša, svakako je ispunila očekivanja.
Timovi koji su u prošlosti neretko igrali Evroligu morali su da se zadovolje igranjem u EK. Za Partizan je to bio korak unapred, posle FIBA Lige šampiona, a za Zvezdu unazad, posle solidne sezone u Evroligi.

I, kako bi to bilo logično, crveno-beli srpski predstavnik je imao znatno veća očekivanja na početku i predviđanja da će lakše proći grupu. Što zbog toga jer je njihova bila, uslovno rečeno lakša, što zbog "dubine" tj. jačine sastava.

Zvezda je fantastično počela, ali zatim umalo od gotovog napravila veresiju. Ipak, izabranici Milana Tomića su u poslednja dva kola odigrali na nivou i plasirali se u Top 16.

Stvari za šampiona Srbije nisu bile idealne, kao što su na primer bile u ABA ligi gde na polusezoni Zvezda nema nijedan poraz. Bilo je uspona, bilo je padova, ali cilj je ostvaren i može da se odahne. Barem na kratko.

Zvezda je bila surova kada je pobeđivala, ali veoma zabrinjavajuća kada je gubila. Porazi od Breše, Ulma, Monaka i Andore bili su veoma bolni, uglavnom svaki na svoj način.

Protiv Breše crveno-beli su imali +20 u prvoj četvrtini, a već su na poluvremenu gubili. Monako je Zvezdu usred Beograda pobedio, može se slobodno reći, rutinski.

U katastrofi u Nemačkoj protiv Ulma je bukvalno samo Dobrić igrao za Zvezdu, dok su ostali više pomagali protivniku, a Andora isto nije imala manje-više nikakvih problema da dođe do pobede igrajući u istomeinoj državi. Jedino je Galata, ta omražena Galata za "delije", dva puta ekspresno rešena.

Kako je bilo u porazima, za 180 stepeni drugačije bilo je u pobedama, a kako je to i ranije moglo da se zaključi, "zlatna sredina" je za Tomićevu Zvezdu misaona imenica – crveno-bela mašina ili gazi, ili je u kvaru.

Sada takmičenje postaje znatno ozbiljnije. Uz dužno poštovanje prema svim učesnicima prve faze Evrokupa, sada kreće malo ozbiljniji deo takmičenja u kojem je svaka pobeda bitna.

Zvezda je u grupi sa dva španska predstavnika, Valensijom i Unikahom, a tu je i reklo bi se autsajder Limož. S obzirom da su sve četiri grupe formirane od po jedne ekipe iz svake prethodne grupe, prema tome se može zaključiti i kvalitet ekipa u Zvezdinoj grupi "smrti" grupi G.

Valensija je bila prva u onoj grupi kroz koju je prošao drugi srpski predstavnik, Partizan. Ekipa koja je ove godine lako mogla da igra Evroligu čak i sa ovim sastavom, istim sastavom koji je, bez puno promena, ranijih godina i igrao EL, ali na njihovu nesreću igra Evrokup zbog neobjašnjivih poraza od Gran Kanarije prošle godine.

Partizan je dva puta poražen od Valensije, oba puta zasluženo, a Zvezda će u timu čije je zaštitno lice već duži niz godina Bojan Dubljević imati najtežeg protivnika u nastavku takmičenja.

Inače, ekipa sa kojom Zvezda ima odličan učinak u poslednjih par godina, te koju je dva pota prošle sezone pobedila.

Izvor: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti