O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Muzičari se pobunili: Evrosong pod znakom pitanja?
31. Januar 2019. godine
Vivijen Vesvud, Piter Gabrijel i Volf Alis nalaze se među 50 britanskih umetnika koji su zatražili da se Eurosong premesti iz Izraela, piše BBC.
Pozivajući se na kršenja ljudskih prava, u otvorenom pismu BBC-u zahtevaju od javnog servisa da od organizatora zatraži da se takmičenje za pesmu Evrope održi u nekoj drugoj državi.

"Eurosong možda jeste laka zabava, ali to ne znači da ne treba voditi računa o ljudskim pravima", stoji u pismu.

BBC im je odgovorio kako ne priliči da se "učestvovanje BBC-a koristi u političke svrhe".

Godišnje takmičenje trebalo bi da se u maju održi u Tel Avivu, nakon pobede izraelske pevačice Nete 2018. Pobednička zemlja obično organizuje Eurosong iduće godine.

Britanski umetnici kažu da je tvrdnja organizatora da se tim takmičenjem slavi raznolikost i uključivost "šuplja s obzirom na izraelsku okupaciju Zapadne obale, istočnog Jerusalima i Golanske visoravni".

"Ne smemo zatvarati oči pred sistemskim izraelskim kršenjem prava Palestinaca. BBC prema svome statutu mora da promoviše slobodu izražavanja. Trebao bi delovati u skladu sa svojim načelima i izvršiti pritisak na Euroviziju da se takmičenje premesti u zemlju u kojoj se ne događaju zločini protiv slobode", ističu britanske zvezde.

Pismo je upućeno nekoliko nedelja pre emisije "Eurovizija: Vi odlučujete", šou programa BBC-a u kojem gledaoci glasaju za britanskog predstavnika na Eurosongu

Izvor: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti