O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nije dočekala novo srce!
18. Jul 2013. godine
Mala Tijana Ognjanović preminula je 15. jula, rano ujutru, u bolnici u Hjustonu. Sahrana će biti u nedelju u 11 sati, na Lešću.

Tijani se nedavno stanje pogoršalo i brzo je operisana. Operacija je trajala 10 sati, dobila je veštačku pumpu za srce i činilo se da će sve biti u redu.

Međutim, nekoliko sati nakon toga stanje se odjednom promenilo.

Otkazali su joj svi organi u umrla je od izliva krvi u mozak.

Podsećamo da je mala Tijana sredinom aprila stigla u bolnicu u Hjustonu sa majkom Jelenom i ocem Nebojšom. Tijani je pre šest godina dijagnostikovana restriktivna kardiomiopatija, i po dolasku u bolnicu prošla je niz pregleda i ispitivanja kako bi se utvrdilo tačno stanje njenog organizma radi uključivanja na listu čekanja za odgovarajući srčani organ za transplantaciju, koja je bio jedini način da se spasi njen mladi život.

Zahvaljujući svesrdnom angažovanju građana Srbije, ali i domaćih političara, estradnih umetnika i sportista, Tijanini roditelji su na proleće uspeli da prikupe oko 390.000 evra koliko je potrebno

Lepo podnela put do Hjustona | Foto: Facebook
Pored prijatelja i komšija, za Tijanu je ustala cela Srbija, pa su tako posetioci 18. međunarodnog sajma hortikulture imali priliku da doniraju pomoć na Beogradskom sajmu. Povodom humanitarne akcije, organizovano je i vanredno izbacivanje jednog ukućanina iz kuće Velikog Brata, a sav prihod od glasanja bio je namenjen za operaciju srca male Tijane. Prikupljeno je 1.929.020,11 dinara bez PDV-a glasovima iz skoro svih zemalja u regionu. Bilo je i donacija od više predstava, dok je grupa književnika i izdavača organizovala 7. aprila humanitarnu akciju „Tijani, od srca“.da se uplati kao depozit bolnici.

Kada je konačno prikupljen novac desio se problem sa prevozom jer ni jedna komercijalna avio kompanija nije pristala da preveze osmogodišnju Tijanu Ognjanović do Hjustona na transplantaciju srca, zbog velikog rizika, tako da su roditelji tražili specijalizovanu avio kompaniju koja bi je prevezla do Amerike.

Međutim za nekoliko dana omogućen je specijalizovani medicinski let avio kompanije Oranž Avijejšn i devojčica je otputovala u pratnji svojih roditelja Jelene i Nebojše, kao i doktora iz Instituta za majku i dete Sergeja Prlića.
Tijana Ognjanović | Foto: Facebook
Prvi utisci o bolnici, posvećenim lekarima i nezi su bili veoma ohrabrujući. Predstojalo je višemesečno čekanje da se odgovarajući organ pojavi na listi doniranih organa, najvažnije je bilo da Tijanino stanje za to vreme bude stabilno. Porodica Ognjanović bila je veoma strpljiva, ojačana verom i podrškom najbolje medicinske nege koja postoji.

Krajem aprila porodica Ognjanović objavila je da je Tijana nakon duge dve nedelje izašla iz bolnice u kojoj su joj urađene razne analize po protokolu teksaške klinike. Analize su bile neophodne kao priprema za transplantaciju srca, a mala Tića ih je stojički podnela, kao i sve do tad, a posle nedelju dana zvanično je stavljena na listu čekanja za novo srce.

Tijana Ognjanović | Foto: Facebook
Tića je na Uskrs posetila s roditeljima srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Save u Hjustonu. Sa majkom Jelenom i ocem Nebojšom zapalila je sveće u crkvi. Sveštenik Dejan Tiosavljević Tijani je preneo pozdrave naših ljudi koji žive i rade u Hjustonu i okolini, kao i reči podrške na putu do novog srca.

Međutim, 15. jula Tijana Ognjanović je izgubila bitku za život. Redakcija Alo! porodici Ognjanović upućuje izraze najdubljeg saučešća.

Izvor: Alo
Foto: Alo
Zvanično je kraj
22. Mart 2023. godine
Arhiva vesti