O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
12. Beldocs: Šest hrabrih filmova i "Linija života"
07. Maj 2019. godine
U domaćem takmičarskom programu 12. međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beldocs" u Beogradu, od 8. do 15. maja, biće prikazano šest filmova za koje umetnički direktor Marko Grba Sing kaže da su hrabri, tematski vrlo raznovrsni i specifični i svi sadrže neku vrstu istine.
Autori hrabro ispituju svet oko sebe, bilo da dokumentuju život mladih u jednoj beogradskoj opštini, analiziraju značenje građevinskih simbola nekadašnje Jugoslavije ili se bore za prava ugnjetavanih, kako u Srbiji, tako i širom sveta.

Jelena Maksimović i Dušan Grubin u filmu "Taurunum Boy" prate zemunskog tinejdžera i njegovo okruženje tokom letnjeg raspusta i prelazak iz osnovne u srednju školu, dajući kroki današnje omladine koja je bez jasnog cilja i ideje šta želi od svog života.

"Dušan i ja smo odrasli u Zemunu, i kada vidimo današnju decu, njihov način ponašanja, govora, vidimo tragove devedesetih godina koji dolaze od njihovih roditelja", rekla je Maksimovićeva na današnjoj konferenciji za novinare.

"Na crnoj listi" Sare Marković i Nikole Dragovića dokumentarac je o pripadnicima Falun Gonga u Srbiji i njihovom progonu i hapšenju u Beogradu 2014. godine tokom ekonomskog samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, oslikavajući ono što se dešava kada se finansijski interesi stave ispred ljudskih prava.

"Falun Gong je kineska meditacija i nema veze sa sektom, i ovo je zapravo priča o ljudskim pravima, o tome kako gledamo na ono što ne poznajemo i ta priča se može primeniti na bilo koju zemlju, bilo koji režim", rekao je Dragović.

Festival će otvoriti dokumenatrni film o životu i radu akademskog slikara Miloša Bajića "Linija života", u Kombank dvorani u sredu 08. maja u 20h.

Na programu festivala će se naći i filmovi "Centar" Ivana Markovića o Centru "Sava", "To sam što jesam - Gipsy Mafia" Andrijane Stojković o Romima iz Srbije koji žive u Nemačkoj i u svojim pesmama kritikuju rasizam, segregaciju Roma i neoliberlani kapitalizam, "Deca proleća" Dušana Solomuna o sirijskim izbeglicama u Nemačkoj.

"Beldocs" se završava premijerom filma "Električni orgazam za ljude budućnosti" Marije Vukić, koja kaže da je želela da prikaže kako izgleda taj magičan rokenrol život, članove benda kao zanimljive individue i fenomen koji traje 40 godina.

O nagradama u domaćem takmičarskom programu odlučivaće žiri u kome su slovenačka rediteljka Varja Močnik, publicista, književnik i dobitnik NIN-ove nagrade Svetislav Basara i filmski reditelj iz Lisabona Manuel Mozos, a pokrovitelj nagradnog fonda je Filmski centar Srbije.


Izvor: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti