O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Đokovićev meč sezone na šljaci za treću titulu u Madridu
13. Maj 2019. godine
Novak Đoković, najbolji srpski teniser, pobedio je Grka Stefanosa Cicipasa sa 2-0 u setovima i osvojio titulu na Mastersu u Madridu.
Đoković je Cicipasa savladao posle jednog i po časa borbe – 6:3, 6:4 i izjednačio na 1-1 u međusobnim okršajima.

Srpski teniser je došao do ukupno 74. titule u karijeri, 33. na Mastersima (izjednačio se sa Nadalom), a treće u španskoj prestonici.

Đoković je pobedom u Madridu značajno popravio učinak na tom turniru, s obzirom da je prošle godine ispao u drugom kolu posle poraza protiv Britanca Kajla Edmunda.

On je krunom u Madridu povisio prednost nad prvim pratiocem Rafom Nadalom na 4170 bodova, dok je Cicipas obezbedio renking karijere i 7. poziciju na svetu.

Najbolji teniser na planeti potvrdio je taj epitet igrom tokom celog meča u kojem je briljirao. Cicipas je pružio izvanredan otpor i isključivo svojom zaslugom u finalu doživeo ne toliko ubedljiv poraz, gledajući rezultat.

Već od prvog poena i prvih gemova se videlo kakav meč se očekuje. Đoković je igrao dosta agresivnije nego na nekim prethodnim mečevima i, uprkos dobroj igri Grka, došao do brejka i vođstva od 3:0.

Cicipas je odgovarao u svojim gemovima, gde je ipak imao konstantan pritisak sa druge strane mreže, ali je prilikom riterna ostajao bez ikakvih šansi.

Posle 40 minuta savršenog tenisa srpski teniser je osvojio uvodni set i došao na korak od osvajanja titule. Tokom tog dela igre bekhend i servis su mu funkcionisali perfektno, dok je forhend bio na takođe zavidnom nivou.

Početkom drugog seta videli smo još boljeg Cicipasa, ali i Đokovića na identičnom nivou kao u prvom setu.

Grk je forsirao drop-šotove u ogromnoj količini i često dobijao poene posle tih udaraca, ali je srpski teniser odgovarao odličnom kontrolom ritma i forsiranjem protivnikovog bekhenda, gde adekvatnog odgovora nije bilo.

Cicipas je nastavio da pokušava da promeni ritam i izbaci Novaka iz ležišta, ali mu nije polazilo za rukom. Đoković je servirao fantastično, nastavio da protivnika tera na razmene bekhendima, da stiže drop-šotove i da vraća sve bombastične udarce koji su mu dolazili sa druge strane mreže.

Ključan detalj drugog seta desio se na 4:4. U prethodnom gemu, na Novakov servis, video se blag pad u igri Grka, a u narednom, na njegovom servisu, Đoković nije morao ni toliko da podigne nivo, već da sačeka neke greške.

Cicipas je jedan forhend poslao u aut i to je bio brejk, ispostavilo se odlučujući, pošto je srpski teniser iskoristio četvrtu meč loptu u najtežem gemu na svoj servis i došao do treće titule u Madridu.

Đoković je na kraju imao 28 vinera i 18 neiznuđenih grešaka, naspravm Cicipasovih 19 vinera i 21 neiznuđene greške. Bio je bolji u svim parametrima za merenje servisa, kao i u iskorišćenim brejk loptama (2/5 naspram Cicipasovih nula).

Novak je u Madridu osvojio 1.202.520 evra i dobio 910 poena, a sada ga očekuje nastup na Mastersu u Rimu, gde je slobodan u prvom kolu.

Izvor: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti