O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kako su se stari Rimljani grejali u Čačku
21. Maj 2019. godine
Arheološki lokalitet "Rimske terme" konačno će otvoriti svoju kapiju za organizovane ture posetilaca. Na toj lokaciji urađen je i video nadzor, ali ne zbog lopova, već zbog nesavesnih građana koji su iz obližnje zgrade, kroz prozor, bacali đubre na ovo, za grad Čačak izuzetno važno arheološko nalazište.
Kako bi turistima na najbolji način bile prikazane sve specifičnosti "Rimskih termi", Narodni muzej je u sardnji sa gradom Čačkom i Turističkom organizacijom napravio kulturno – inforamativnu tablu, dugačku 18,5 metara od čega polovinu zauzimaju informacije i fotografije ovog lokaliteta, a drugu polovinu arheološka nalazišta koja postoje na tom području.

"Na mapi su svi arheološki lokaliteti na kojima smo vršili istraživanja i iskopavnja prethodnih godina. Izuzetno nam je važno da turisti koji dođu mogu da pročitaju sve bitne informacije i to na četiri jezika i vide fotografije koje smo prikupili", rekla je Aleksandra Gojgić, arheolog u Narodnom muzeju u Čačku.

 Ona kaže da posetioci preko informacionih tabli mogu saznati kako su se to stari Rimljani grejali u svojim specifičnim kupatilima.

"U to vreme su oni, verovali ili ne, imali i podno i zidno grejanje", priča Aleksandra.

"Rimske terme" ipak neće biti uvek otvorene za posetice, već samo kad se grupe posete u pitanju. Vojin Jakovljević, direktor TOČ-a, ističe da je turistički potencijal ovog lokliteta izuzetan.

"Nakon 47 godina 'Rimske terme' su konačno otvorene za javnost. Prvu priliku smo imali da ih vidimo za Noć muzeja, 18. maja. Za ovaj loklaitet Turistička organizacija izdvojila je 700 hiljada dinara. Opremljen je plato i ugrađen video nadzor. A u narednom periodu planiramo da izgradimo i drugu pasarelu, kako bi ovde imali i ulaz i izlaz", navodi Jakovljević.

Grad Čačak takođe je prepoznao značaj ovog arheološkog lokaliteta, pa je rekonstrukciju pomogao sa 1,2 miliona dinara.

"Ovakve lokacije definitivno zaslužuju posebnu pažnju, mada neophodno je mnogo novca uložiti kako bi se one privele nameni. Publika sada ima priliku da se detaljno upozna sa ovim 'nebrušenim turističkim draguljem' koji se nalazi u samom srcu Čačka", izjavila je zamenica gradonačlnika Milica Dačić.

Pored Rimskih termi, na teritoriji Čačka osamdesetih godina prošlog veka, pronađene su i terme u Beljini, koje su bile privatne i pripadale tadašnjem rimskom poljoprivrednom gazdinstvu. Na njima je izvršena konzervacija i prekrivene su zemljom, a o svemu tome takođe možete pročitati na informaciono - kulturnim tablama.

Izvor: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti