O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Hasanaginica" najbolja predstava na 64. Sterijinom pozorju
04. Jun 2019. godine
Sterijina nagrada za najbolju predstavu 64. Sterijinog pozorja pripala je "Hasanaginici", rađenoj po motivima drame Ljubomira Simovića, u režiji Andraša Urbana i produkciji Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz).
Odluku je većinom glasova doneo žiri u sastavu književnik Dževad Karahasan (predsednik), glumica Andrea Janković, dramaturškinja Dora Delbjanko, kostimografkinja Dragica Laušević i reditelj Dušan Petrović.

Sterijina nagrada za tekst savremene drame pripala je Vidi Ognjenović za predstavu "Kozocid" koju je i režirala (Gradsko pozorište Podgorica).

 Kokan Mladenović je dobio nagradu za režiju predstave "Karolina Nojber" Nebojše Romčevića u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banja Luci.

Sterijina nagrada za dramaturgiju pripala je Vedrani Božinović za predstavu "Hasanaginica".

Za glumačko ostvarenje nagrađeni su Igor Đorđević za ulogu Profesora u predstavi "Kozocid", Jovana Gavrilović za ulogu Petrije gradske u predstavi "Petrijin venac" prema romanu Dragoslava Mihailovića u režiji Bobana Skerlića (Atelje 212), Marta Bereš za ulogu Hasanaginice u istoimenom predstavi, Mirjana Karanović za glumačko ostvarenje u predstavi M.I.R.A.(koncept i režija Andraš Urban, Bitef Teatar).

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje otišla je u ruke Geroslavu Zariću za predstavu "Kozocid", za kostimografsko ostvarenje nagrađena je Tatjana Radišić za predstavu "Petrijin venac", a za originalnu scensku muziku Irena Popović za više predstava.

Za scenski govor nagrađen je dr Dejan Sredojević za predstavu "Zla žena" Jovana Sterije Popovića u režiji Ive Milošević i produkciji Narodnog pozorišta Subotica, a za scenski pokret Ista Stepanov za istu predstavu.

Sterijina nagrada iz Fonda "Dara Darinka Čalenić" za najbolju mladu glumicu pripala je Milici Sužnjević za ulogu Sultane u predstavi "Zla žena", a za najboljeg mladog glumca Ivanu Markoviću za ulogu Dobrivoja u predstavi "Petrijin venac".

Glumici Svetlani Bojković dodeljena je Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapređenju domaće pozorišne umetnosti i kulture.

Sterijinu nagradu za pozorišnu kritiku "Miodrag Kujundžić" ravnopravno je pripala Aleksandru Milosavljeviću za kritiku predstave "M.I.R.A." i Andreju Ccanjiju za kritiku predstave "Olimp: u slavu kulta tragedije - predstava od 24 sata" Jana Fabra.

Žiri Okruglog stola kritike Sterijinog pozorja: Aleksandar Milosavljević (predsednik), Ana Tasić i Igor Burić doneo je odluku da Sterijinu nagradu "Dejan Penčić Poljanski" za najbolju predstavu dodeli ostvarenju "M.I.R.A.".

Najbolja predstava prema mišljenju publike je "Kozocid" sa prosečnom ocenom 4,66.

Jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Igor Burić (predsednik), Nina Popov i Nataša Pejčić, nagrada redakcije novosadskog lista "Dnevnik" za umetničko ostvarenje dodeljeno je Marti Bereš za ulogu Hasanaginice.

Žiri u sastavu Darinka Nikolić, predsednica, Sonja Damjanović i Teofil Pančić jednoglasno je odlučio da nagradu producentske kuće "Scomediasco" za epizodu dobije Tihomir Stanić za ulogu Ljubiše u predstavi "Petrijin venac".

Od 26. maja do 3. juna izvedeno je osam predstava u takmičarskoj selekciji 64. Sterijinog pozorja.

Izvor:B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti