O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Unuk Boba Marlija svira u Nišu
18. Jun 2019. godine
Prvi put u Srbiji nastupiće rege zvezda u usponu, unuk legendarnog Boba Marlija, Džozef Džo Mersa Marli, i to 9. avgusta na džez festivalu Nišvil.
Kao najstariji sin Stivena Marlija, Džozef Džo Mersa Marli odrastao je okružen vrhunskom rege muzikom.

Još kao petogodišnji dečak nastupao je sa svojim ocem Stivenom, ujakom Zigijem i tetkama Sedelom i Šeron i njihovom decom kao deo simpatične grupe klinaca koji su uzbudljivo završavali koncerte kada bi se Džo latio mikrofona.

Rođen je 12. marta 1991. godine u Kingstonu (Jamajka) i sa 11 godina se preselio u Majami (Florida), gde je pažljivo pratio rad svog oca i ujaka Demijana, koji su stvarali muziku u "Stephen's Lion's Den" studiju, no, školovanje je ipak bilo na prvom mestu.

Turneje sa Zigijem i sa "The Melody Makers" bile su dragoceno iskustvo za talentovanog Džoa, ali samo u vreme praznika i letnjeg raspusta.

Ozbiljniju afirmaciju Džo Mersa postigao je 2013. objavljivanjem singla “Comfortable” koji se našao na kompilaciji “Set Up Shop Volume 1” pod okriljem porodične izdavačke kuće "Ghetto Youths International", koja se pozicionirala vrlo visoko na Bilbordovoj listi najboljeg rege albuma te godine.

Naredne je gostovao na albumu “Strictly Roots” poznatog jamajkanskog rege sastava "Morgan Heritage", koji je nagrađen Gremijem u vrlo jakoj konkurenciji.

U proleće 2014. objavio je EP izdanje “Comfortable” sa pet numera koje su snimljene pod producentskom palicom njegovog ujaka Demijana.

Osnova muzičkog izraza Džo Mersa Marlija predstavlja moderan krosover rege, sa jakim uplivima denshola, hip-hopa, pa i pop elemenata.

Ovakvim originalnim pristupom autorskom stvaralaštvu Džo Mersa lucidno izbegava etikete kopiranja nasleđa svog oca, ujaka i dede, kombinujući bazu rege muzike sa srodnim muzičkim pravcima, a pritom ne gubeći oštricu kroz angažovane i duboko lirične stihove koji su sklopljeni u inteligentno postavljene rime, vodeći računa o detaljima i težeći ka nadasve samostalnom i autentičnom umetničkom izrazu.

"Moj otac kaže da je moj deda Bob mađioničar, zato što je on bio jedini čovek koji je mogao da donese mir u svoju zemlju za vreme jamajkanske pogibeljne političke krize sedamdesetih godina i tu ima mnogo snage, mnogo uticaja, to jeste neka vrsta magije…", nedavno je izjavio Džo Mersa Marli.

"On je napravio ogroman korak za muziku sa Jamajke i vreme je da i ja doprinesem svojom muzikom da se priča nastavi, da rege scena raste. Na kraju krajeva, ja sam ipak još na početku i zapravo, osećam se udobno u svemu ovome. Veoma udobno...”, dodao je on.

Izvor:B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti