O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Zapadni Balkan je vrlo važan za Evropsku uniju. To je Evropa i zato ću što je moguće više podržavati snažne odnose između Zapadnog Balkana i EU", rekla je nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen medijima posle izbora.

Fon der Lajen je istakla da se reforme moraju sprovesti, ali i da vrata i um moraju biti otvoreni za Zapadni Balkan.

Upitana o razlikama između istoka i zapada Evrope i konkretnim potezima u tom smislu, ona je kazala da još nije odlučila kako će taj pazl izgledati na samom kraju.

"Ali svesna sam činjenice da mora da postoji geografska uravnoteženost. Zato posebno gledam u centralnu i istočnu Evropu. Moram sada da razgovaram sa šefovima država i vlada, ali možete se osloniti na mene kako će naglasak biti na ovoj temi", poručila je nova predsednica Evropske komisije.

Hrvatska od 1. januara 2020. godine preuzima predsedavanje Evropskom unijom. Ursula fon der Lajen kaže da je već bila u toj članici Evropske unije i da će ponovo doći.

"Odlučna sam da mnogo putujem jer je važno da budem i ovde i u Briselu, ali ići van i videti ne samo glavne gradove, nego i ruralne predele prelepe EU", poručila je.

Ursula fon der Lajen izabrana je u utorak uveče za predsednicu Evopske komisije, kao prva žena na toj funkciji. Ona je evroposlanicima predstavila svoju viziju EU angažovane u borbi protiv klimatskih promena, posvećene zaštiti evropskih vrednosti i demokratije, odlučnoj u borbi za rodnu ravnopravnost.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti