O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Glavnokomandujući NATO snaga u Evropi general Tod Volters, u intervjuu za TV Prvu, je komentarisao i stvaranje vojske Kosova, kao i da li će Srbija pre ulaska u Evropsku Uniju morati da uđe u NATO.

Na pitanje kako tumači izostanak reakcije KFORA kada su teško naoružane specijalne jedinice kosovske policije intervenisale na severu KiM, a KFOR nije reagovao, i da li će se njegovim postavljanjem na čelo ove institucije nešto promeniti Volters kaže da je KFOR odgovoran da predstavlja NATO prema mandatu UN.

"Njegova svrha je da podržava sigurnost i stabilnost i on će nastaviti to da radi. Svi mi imamo obavezu da sagledamo sve događaje koji se dešavaju, a naročito nakon završetka tih događaja, kako bismo našli načine na koje možemo da postanemo bolji. A kao što svi znamo, u mnogim vojnim situacijama ne možemo preterati sa komunikacijom. I ovo može biti slučaj u kom nastavljamo da nalazimo načine da komuniciramo sve brže i brže. U ovom kapacitetu, kao novi komandant Savezničke komande za operacije koja predstavlja NATO, jedan od mojih fokusa tokom prethodnih 75 dana bio je da pričam o stvarima koje možemo raditi sa vojnog stanovišta kako bismo unapredili brzinu, i nastavićemo da radimo na toj oblasti. Kao profesionalna vojna snaga, uvek revidiramo naše procese i procedure, kako bismo unapredili našu brzinu i linije komunikacije", rekao je Volters.

Skorašnja transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku dogodila se bez saglasnosti NATO-a. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će se u Briselu diskutovati o tome na koji način će se sarađivati sa vojskom Kosova, a to se još nije dogodilo. Na pitanje da li to znači da se NATO prećutno slaže sa postojanjem kosovske vojske, Volters kaže da KFOR ima odgovornost i da će NATO nastaviti da radi u skladu sa vojnim mandatom.

"Sve ostale diskusije koje ste spomenuli njima se bavi političko krilo NATO, to je odgovornost generalnog sekretara i on je toga svestan u potpunosti. Ono što sam ja uradio u ime generalnog sekretara je da obezbedim da ono što se traži od KFOR-a nastavi da se sprovodi, i moj fokus će ostati na tome", rekao je Volters.

Na pitanje da li je za Srbiju možda budući uslov da pre stupanja u EU postane članica NATO-a, Volters kaže da ti preduslovi nisu tačni.

"Ne postoji uslov za članstvo u jednoj organizaciji u vidu članstva u drugoj. Znam da vam je to poznato i nije mi poznat taj komentar člana parlamenta. Ono što mogu da vam kažem ulazak u NATO nije nikakav preduslov za članstvo u Evropskoj Uniji. Srbija je ponosna, pametna, posvećena bezbednosti, miru i sami će te doneti odluku kojoj oganizaciji će te pripadati", zaključuje vrhovni komandant NATO za Evropu.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti