O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Amerika spremna da se uključi u dijalog Beograda i Prištine, potvrdio zamenik državnog sekretara Filip Riker. Francuski predsednik za to vreme priprema specijalnog izaslanika za Balkan. Da li je na pomolu novi Dejton?

Sjedinjene Američke Države spremne su da se uključe u proces dijaloga Beograda i Prištine, ali to ne mogu da urade dok obe strane same ne odluče da se vrate dijalogu, rekao je za Glas Amerike Vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju Filip Riker.

Na osnovu toga, kao i ocene francuskog predsednika tokom posete Srbiji - da rešenje treba da bude pronađeno za nekoliko meseci - jasno je, uvereni su analitičari, da je na pomolu zanimljiva jesen.

Kako će se Beograd i Priština vratiti za pregovarački sto nije još poznato, ali je neminovno da će se dogoditi. Amerika daje jasne signale da želi da učestvuje u dijalogu, ali kosovski premijer poručuje da ako Priština ukine takse, Beograd neće priznati nezavisnost Kosova

"Takse predstavljaju državu. Ako ne zadržimo takse, neće biti međusobnog priznjanja dve zemlje. To je komponenta izgradnje države, a ne stvar glasanja", kaže Haradinaj.

Osim Sjedinjenih država jasan signal da želi da posreduje između Beograda i Prištine pokazala je i Francuska.

"Srbija ima težak problem kada je u pitanju Kosovo mi nemamo magično rešenje to je osetljivo i bolno pitanje ali želimo da pomognemo i to je pokazao i francuski predsednik", rekao je Frederik Mandoloni.

Stvar je sazrela ocenjuju poznavaoci dijaloga o Kosovu, Srbiji treba održivo rešenje na 20 godina koje će omogućiti ulazak u Evropsku Uniju, a možda i u NATO kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose

"U Parizu bi trebalo da čujemo od strane predstavnika Evropske Unije gde očekujem i Rikera da jasno kažu pravila Kontakt grupe iz 2004. za rešavanje kosovskog problema vaće. A to su rešavati sve mirnim putem, nema promena granica, broj tri nema prisajedinjenja drugim državama plus očekujem da se doda taj važan princip o kome je govorio Makron a govori i Merkelova, da to sve treba gledati u perspektivi priključenja Evropskoj uniji dakle na putu normalizacije", rekao je Dušan Janjić.

I glavni i odgovorni urednik Nedeljnika Veljko Lalić ocenjuje da je francuski predsednik Emanuel Makron, bio jasan da za nekoliko meseci mora da se reši pitanje Kosova.

"Vidimo da Makron preuzima inicijativu i jasno nam je da je ne bi preuzeo da nema neke indicije da će da se ređi dakle to je ozbiljna politika ukoliko se sad pravi neki izaslanik Francuske za rešavanje tog pitanja ja mislim da se ide u tom pravcu i mislim da su te informacije najavljivane za kraj godine uklapaju to jeste ta priča o novom Dejtonu imate redovne izbore iza toga imate referendumsko pitanje koje bi se tu postavilo", kazao je on.

Predsednici Aleksandar Vučić i Emanuel Makron su, usvojili Zajedničku izjavu u kojoj se između ostalog navodi da se brzo steknu uslovi za obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine, kako bi se postiglo međusobno prihvatljivo rešenje posredstvom EU.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti