O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ramuš Haradinaj podneo je neopozivu ostavku na mesto predsednika Vlade Kosova, nakon što je pozvan da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine.

Haradinaj je na kraju sednice Vlade Kosova saopštio da podnosi neopozivu ostavku, a kao razlog je naveo to što je dobio poziv da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine, javlja Koha.net.

Precizirao je da nije optužen pred sudom u Hagu, već da je pozvan na ispitivanje u svojstvu osumnjičenog, ali da se odlučio na ostavku jer bi istovremeno obavljanje funkcije premijera, kako je naveo, moglo da nanese štetu Kosovu.

"Posle ostavke, mandat vraćam narodu i vi ste prvi koje o tome obaveštavam", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare u Prištini, posle sednice Vlade.

On je kazao da je sada odgovornost na predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da počne konsultacije sa parlamentarnim strankama i zakaže datum održavanja novih izbora.

"Na sledećim izborima ću se kandidovati i ja i moja stranka, ali nisam mogao da vodim zemlju u ovakvoj situaciji jer bi otežalo položaj Kosova", naveo je Haradinaj.

U Hag ne ide premijer, nego Ramuš Haradinaj, dodao je.

Haradinaj je poručio da će Vlada nastaviti da funkcioniše u tehničkom mandatu, da neće biti vakuuma, te da će takse na uvoz robe iz Srbije i BiH, ostati na snazi do daljeg.

Na odluku Haradinaja najpre je reagovala ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku koja je ocenila da "to nije pravda".

Haradinaj bi, kako je i sam najavio, trebalo da se tokom sledeće nedelje pojavi pred Specijalnom tužilaštvom u Hagu.

Ovo je drugi put da Haradinaj prekida mandat premijera zbog poziva sudova u Hagu.

Prvi put je ostavku podneo u martu 2005. godine kada je dobio optužnicu Haškog tribunala za ratne zločine tokom rata na Kosovu 1998-1999 godine.

Ostavkom premijera pada i Skupština Kosova.

Predsednik Kosova ima ustavni rok od 45 dana da zakaže prevremene parlamentarne izbore koji u istom roku moraju biti i održani.

Haradinaj je izabran za premijera Kosova 9. septembra 2017. godine, tesnom većinom od samo 61 od 120 poslanika Skupštine Kosova.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti