O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Lider britanske Konzervativne partije Boris Džonson je i zvanično preuzeo funkciju premijera Velike Britanije. Novi lider konzervativaca poručio je posle pobede da je glavni cilj njegove vlade završetak izlaska Britanije iz Evropske unije 31. oktobra i ujedinjenje zemlje.

Učesnici protesta protiv klimatskih promena pokušali su da blokiraju konvoj sa Borisom Džonsonom na putu do Bakingemske palate. Kraljica Elizabeta Druga, pošto je predhodno primila ostavku Tereze Mej, dala je mandat novom lideru parlamentarne većine.

"Dobar dan. Upravo sam bio kod Njenog Veličanstva Kraljice koja me pozvala da oformim vladu, i ja sam to prihvatio", kazao je Džonson nakon posete kraljici.

Kroz centar Londona, na putu od rezidencije premijera do Bakingemske palate prolazio je crveni autobus, za koji tabloid Dejli Miror tvrdi da je njihov, sa upozorenjem Borisu Džonsonu da ga narod posmatra.

"Iako je on kampanju koncipirao kao takmičenje alfa mužjaka u tome ko će da sprovede najekstremniji Bregzit, nadam se da će kao premijer biti hladnije glave i da će shvatiti koliko je katastrofalno za naš grad da napustimo EU bez ikakvog dogovora", izjavio je gradonačelnik Londona Sadik Kan.

I pored ubedljive pobede, Boris Džonson nema veliku podršku u redovima svoje stranke. Za sada ga je bezrezervno podržala samo odlazeća premijerka. U oproštajnom govoru rekla je da će "uspesi njegove vlade biti uspesi naše zemlje".

"Ponavljam najsrdačnije čestitke Borisu na pobedi. Želim njemu i njegovoj vladi svaku sreću u narednim mesecima i godinama", kazala je Mej.

Britanski ministar finansija Filip Hamond ispunio je obećanje i danas podneo ostavku.

Saopštavajući tu odluku, Hamond je posavetovao naslednika da mudro donosi odlike u vezi sa javnom potrošnjom i smanjenjem poreza.

Za britansku ali i evropsku javnost ostaje pitanje kakav će premijer biti Boris Džonson i da li je u stanju da za 99 dana isporuči naciji prihvatljiv Bregzit.

Evropski parlament upozorio je novog britanskog premijera na "ekonomski vrlo štetne posledice" istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (Bregzit) bez dogovora.

Parlament je takođe potvrdio mogućnost izmene političke deklaracije uz sporazum o povlačenju, koji je London prihvatio, ali je dodao da sam sporazum ne može da bude izmenjen.

Džonson je u nekoliko navrata rekao da želi istupanje zemlje iz EU do 31. oktobra, sa dogovorom ili bez dogovora sa Briselom.

Boris Džonson je odmah po preuzimanju dužnosti krenuo u formiranje vlade, a neki od glavni ministara iz vlade njegove prethodnice Tereze Mej su otišli, dok je neke on otpustio.

Do sada su ministri odbrane, poslovanja, obrazovanja, saobraćaja, lokalne vlade i medjunarodne trgovine objavili da napuštaju vladu.

To je usledilo samo nekoliko sati pošto su ministar finansija Filip Hamond, pravde Dejvid Gok, medjunarodnog razvoja Rori Stjuart i, de fakto zamenik Tereze Mej Dejvid Lindington podneli ostavke.

Ministar spoljnih poslova Džeremi Hant, koji je bio glavni rival Borisa Džonsona u trci za premijera, takodje je najavio da napušta vladu. On je rekao da mu je Džonson ponudio jedan drugi resor ali da je rešio da je vreme da ode iz vlade, prenosi BBC.

Poslanik Konzervativne stranke Grant Šaps rekao je za Radio 4 da je Džonson želeo da sklopi kabinet koji može da uradi ono što prošli nije mogao, a to je da se članovi slažu jedni sa drugim.

"Mislim da ono što se dešava u mnogim od ovih slučajeva je da kolege shvataju da nisu dobri za taj položaj i odlaze. Mislim da je veliki broj njih samostalno odlučio da podnese ostavku", rekao je Šaps.

Neki od onih koji su otišli rekli su da bi radije otišli nego da služe pod Džonsonom koji želi da napusti Evropsku uniju čak iako ne bude prihvaćen sporazum o Bregzitu da ublaži tranziciju.

Džonson je već imenovao Sadžida Džavida za novog ministra finansija, što je jedno od najviših funkcija u kabinetu i Dominika Raba za ministra spoljnih poslova.

Džavid, bivši bankar i ministar unutrašnjih poslova, biće zadužen za potrošnju i ekonomsku politiku u Džonsonovoj vladi. On je prvi političar iz neke etničke manjine postavljen na mesto ministra finansija.

Za ministarku unutrašnjih poslova umesto Džavida imenovana je Priti Patel.

Džonson je izabrao Dominka Raba da vodi britansku diplomatiju, saopštio je danas Dauning strit. Rab je evroskeptik koji potiče iz nove garde britanskih konzervativaca.

Četrdesetpetogodišnji Rab je prošle godine podneo ostavku u vladi Tereze Mej u znak protivljenja njenoj strategiji o Bregzitu koju je smatrao suviše pomirljivom prema EU.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti