O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je nadu da će za dan, dva moći da saopšti da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova, što će biti 14. zemlja koja je to učinila.

Dačić je u Skupštini Srbije rekao da su od proglašenja nezavisnosti Kosova do 2012. godine 84 zemlje priznale takozvano Kosovo, a da je od 2014. godine, kada je on postao ministar spoljnih poslova, sedam priznalo, a 13 država povuklo priznanje. 

"Za dan, dva nadam se da ću moći da saopštim i 14. zemlju", rekao je Dačić.

Dačić je, govoreći o krizi u Venecueli, rekao da je njeno rukovodstvo jedno od onih koja su najjače podržavala Srbiju u vezi s Kosovom.

Pominjući to što se Huan Gvaido proglasio za predsednika Venecuele, umesto Nikolasa Madura, Dačić je rekao da "nije u našem interesu da dođe na vlast neko ko će priznati Kosovo" i dodao da je Gvaido "kontaktirao" ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija.

"Mi nastavljamo našu borbu za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova", poručio je Dačić.

Rekao je i da Briselskim sporazumom nije definisano da Kosovo "mora da bude" članica međunarodnih organizacija.

Dačić je rekao i da je spoljna politika Srbije 62,63 odsto usklađena sa zajedničnkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije i dodao da Srbija neće prihvatiti ništa što ide na njenu štetu.Dačić je, odgovarajući na poslanička pitanja, kazao da je članstvo u EU strateški cilj Srbije, ali da ima "još strateških ciljeva".

"Naši nacionalni interesi jesu zbir naših spoljnopolitičkih prioriteta", ocenio je Dačić.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti