O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
NATO u potpunosti poštuje suvereneno pravo svih država, uključujući Srbiju, da biraju svoje političke i bezbednosne aranžmane, saopštili su iz Severnoatlantske alijanse povodom ruske donacije vojne opreme Srbiji, a imajući u vidu zapadne sankcije Moskvi zbog aneksije Krima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Iz NATO je saopšteno za taj radio da bi, povodom odluke Rumunije da blokira transport pomenutog vojnog kontingenta preko njene teritorije, o tom konkretnom događaju pitanje trebalo uputiti vlastima u Bukureštu.

"Primera radi, Srbija je bila domaćin najveće civilne vežbe u slučaju vanrednih situacija, čime je pomogla NATO saveznicima, ali i samoj sebi i drugim partnerima da bude bolje pripremljena u suočavanju sa prirodnim katastrofama, kao što su poplave i šumski požari", ukazuje NATO ističući zajednički napor na reformi snaga bezbednosti i institucija u Srbiji.
Kada je reč o drugim vidovima saradnje, NATO poseban značaj pridaje i obuci pripadnika Vojske Srbije, čime im se pomaže da daju svoj doprinos u međunarodnim mirovnim misijama.

"Investirali smo milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi više od 200 tona municije. Srbija je takođe zajedno sa NATO-om radila na obuci iračkog vojno-medicinskog osoblja, čime je doprinela stabilnosti na Bliskom istoku", piše u saopštenju.

U Srbiji je u ponedeljak prikazano 10 oklopnih vozila koje je Rusija donirala u okviru vojno-tehničke saradnje.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti