O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Na ostacima srednjovekovnog pravoslavne Crkve Svetog Nikole na Novom Brdu na Kosovu služena je katolička misa bez znanja Srpske pravoslavne crkve. SPC ocenjuje da je reč o zloupotrebi njene duhovne i kulturne baštine.

Pošto je u sredu 31. jula na ostacima pravoslavnog hrama održana katolička misa, pravoslavni sveštenik Stevo Mitrić iz Novog Brda svetio je danas vodicu na tom mestu, prenela je Radio-televizija Srbije.

Na sajtu Eparhije raško-prizrenske objavljeno je da su rimokatolički biskup kosovski Dod Đerđi i barski nadbiskup Zef Gaši sa svojim sveštenstvom i grupom vernika služili misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Svetog Nikole u podnožju novobrdske tvrđave. Misi je prisustvovao i Ismet Hajrulahu, direktor prištinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a vest je prenelo glasilo rimokatoličke biskupije iz Prištine.

Eparhija raško-prizrenska u saopštenju ističe da je duboko razočarana "očiglednim činom zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC, i to na lokalitetu koji su osnovali i gradili srednjovekovni srpski vladari, što je zabeleženo u brojnoj stručnoj i istorijskoj literaturi, kako domaćoj tako i stranoj".

Dodaje se da ovim potezom rimokatolička Biskupija kosovska ozbiljno narušila do sada prilično korektne međuverske odnose na Kosovu i Metohiji i da politizuje baštinu SPC koja je planom Martija Ahtisarija uključena u specijalnu zaštićenu zonu uz saglasnost predstavnika kosovskih Albanaca.

Eparhija navodi da će od nadležnih međunarodnih i lokalnih institucija tražiti zaštitu lokacije Crkve Svetog Nikole od daljih zloupotreba, među kojima je i nedavno podizanje stubova koje je urađeno bez stručne ekspertize i bez saglasnosti SPC.

Pre dva meseca objavljena je vest da kosovske vlasti nameravaju da Crkvu Svetog Nikole pretvore u trobrodnu katoličku baziliku. Deo konzervatorskih radova već je izveden, a SPC se tome oštro usprotivila.

Areheolog i koautor monografije "Crkva Svetog Nikole - katedrala grada Novog Brda" rekao je za RTS da Arheološki institut iz Prištine nije ni smeo da radi ništa na tom prostoru, jer je prema Ahtisarijevom planu Novo Brdo jasno označeno kao srpski spomenik kulture.

Ministar kulture u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević obratio se direktorki Uneska povodom crkve na Novom Brdu. Ministar je upozorio na kršenje međunarodnog prava i falsifikovanje istorije, obaveštavajući direktorku Uneska da Kosovski arheološki institut izveo, uz podršku ambasade Nemačke u Prištini, radove na rekonstrukciji tog sakralnog lokaliteta, nazvavši ga novim imenom kao - "obnova katedrale u Artani" i, tretirajući ga kao rimokatoličku katedralu.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti