O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vlasnica Kanala 9 iz Novog Sada Maja Pavlović najavila je da će, ukoliko se situacija u međuvremenu ne promeni, sutra, treći put početi štrajk glađu, jer kako navodi, problemi njene televizije nisu rešeni.

Pavlović je izjavila za FoNet da će, ako u međuvremenu iz institucija ne stigne poziv za razgovor ili konkretno rešenje, sutra u 11:55 početi štrajk glađu ispred prostorija Regulatorne agencije za elektronske medije (REM) na beogradskom Trgu Nikole Pašića.

On je podsetila da tri meseca posle njenog sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, kada je prekinula tronedeljni štrajk, nijedan od njenih preostalih zahteva nije ispunjen.

"I dalje smo šikanirani na konkursima na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou. Ove godine smo podržani sa tri puta manje sredstva nego prethodnih", rekla je Pavlović i dodala da nijedno javno preduzeće u Novom Sadu koje je Kanalu 9 otkazalo ugovor, neće da ga obnovi.

Maja Pavlović štrajkovala je glađu u maju prošle i ove godine.

Prošle godine štrajk je završen nakon što je Javno preduzeće "Emisiona tehnika i veze" (ETV) uključilo signal Kanala 9, koji je prethodno isključen zbog duga tom preduzeću.

Pavlović je ove godine navela 10 zahteva i tražila da četiri budu ispunjena kako bi prekinula štrajk glađu.

Štrajk je prekinut posle javnog sastanka sa premijerkom Anom Brnabić koja je tada rekla da će dati sve od sebe da pomogne Maji Pavlović, ali da sve treba da bude u skladu sa zakonom.

Prvi zahtev Maje Pavlović bio je upućen Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS) od koje traži da povuče sva izvršenja i vrati na račun novac koji je skinula Kanalu 9 po presudama, kao i da u svim postupcima koje vode protiv Kanala 9 OFPS i Sokoj zatraže zastoj dok se ne okončaju postupci pred Ustavnim sudom.

Tada je OFPS deblokirao račun Kanala 9. Međutim, Pavlović je rekla da ne može da prihvati njihov predlog da se jedino odblokira računa Kanala 9, već da treba da se povuku sva izvršenja i da im vrate novac koji su skinuli sa njihovog računa.

Pavlović je tražila i da se produži sporazum koji je Kanal 9 zaključio prošle godine sa ETV. Od Ministarstva telekomunikacija zahtevala je izmenu Pravilnika o naknadama ETV za lokalne emitere kako iznos koji lokalni emiteri plaćaju ETV ne bi bio veći od naknade koju plaćaju RATEL.

Tada je ETV produžio sporazum sa Kanalom 9.

Treći zahtev odnosio se na vraćanje Kanala 9 u distribuciju IPTV, koji je, kako se navodi u zahtevima, nezakonito odbio da emituje program ove televizije. Ovaj zahtev je, tokom štrajka glađa, ispunjen.

Jedan od zahteva vlasnice novosadske televizije bio je upućen i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, od koga je tražila da prestane da kažnjava Kanal 9 i da ovoj televiziji omogući ravnopravan pristup sredstvima na upravo raspisanom konkursu za sufinansiranje medija.

Preostali zahtevi, za koje je Pavlović tada tvrdila da institucije mogu da reše u narednim mesecima, odnose se na sudske postupke koje Kanal 9 vodi pred Upravnim, Ustavnim i Vrhovnim kasacionim sudom.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti