O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP), povodom saopštenja Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, navelo je da je ambasadorka Srbije u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu MSP kako bi predala protestnu notu.

Kako je saopšteno, predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su da prime notu Srbije, želeći da uruče svoju notu, koju je ambasadorka Srbije odbila da primi.

"MSP smatra da postupak Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske da zabrani ulazak i boravak delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a kome je prethodio pretres stvari članova delegacije, i koji je obrazložen nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdala svrha i uslovi boravka, najblaže rečeno, nije osnovan. Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bila je najavljena nadležnim organima Hrvatske", navodi se u noti.

Dodaje se da MSP naglašava da je ovakva odluka "u suprotnosti sa osnovnim načelima moderne Evrope, koja predviđa slobodu kretanja ljudi, pravo na očuvanje verske i nacionalne baštine, kao i odavanja poštovanja nevino stradalim pripadnicima jednog naroda".

"MSP još jednom ukazuje da 'neprimerenih postupaka' niti reakcija od strane 'srpskog političkog vođstva' nije bilo. Podsećamo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da komentariše komentare hrvatskog vrha koji su usledili nakon postupka hrvatskih organa", piše u saopštenju MSP.

Navodi se i da "Srbija ostaje posvećena unapređenju stabilnosti regiona i dobrosusedskim odnosima i smatra da se oni mogu postići suštinskim razgovorima, a ne putem medija".

Podsetimo, hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je da je ambasadorka Srbije pozvana u hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova kako bi se Srbiji izrazio protest zbog pokušaja pripadnika Vojske Srbije da 7. septembra uđu u Hrvatsku.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je poseta bila najavljena, a da su u prtaljagu bile zvanične uniforme što je, kako kažu, dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe.

Posle ovog događaja, usledile su međusobne optužbe srpske i hrvatske strane.
Author: N1 Beograd / Photo: izvor N1
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti